Cégvilág

Ganz-Röck sztrájk - Kiskunfélegyháza csatasorba állt

Múlt hét csütörtök óta tart a sztrájk a TE Ganz-Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyára előtt; a munkások fél éve nem kaptak fizetést, ezért a német Alstom cég korábban legyártott termékeiért szerdán érkezett kamionokat nem engedik be az üzem területére.

A sztrájkbizottság képviselője Kolláth János az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának elmondta: Ménes István vezérigazgató mára minden dolgozót behívott a gyárba, de eddig semmilyen egyezségi ajánlatot nem tett az elmaradt bérek rendezése ügyében.

Ménes István vezérigazgató reggel annyit közölt a munkásokkal, hogy engedjék elszállítani a német vállalat tulajdonában lévő termékeket, a munkások azonban kijelentették: sztrájkolnak, ezért a kérést nem teljesítik.

A német cég jogi képviselői a helyszínen tartózkodó rendőrökkel próbáltak egyetértésre jutni, kérve a segítségüket, hogy a tulajdonukat képező termékeket elszállíthassák. Nyíkos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek elmondta: a rendőrök a helyszínen vannak, de csak akkor avatkoznak közbe, ha bűncselekmény vagy szabálysértés történne.

A szóvivő közlése szerint a német Alstom cég nevében hétfőn délután feljelentést tettek az ügyvédek, de eddig még nem született határozat az ügyben. A kamionok vezetői kijelentették: ők erőszakkal nem tudnak bemenni az üzemcsarnok területére. Hangsúlyozták: csak akkor mennek be a gyár területére, ha szabad az út.

A sztrájkolókkal egyre többen szolidárisak a városban: kenyér, friss pogácsa és egyéb élelmiszer érkezik a közel egy hete éjjel-nappal virrasztó munkásoknak. A vezérigazgató több alkalommal próbált a sztrájkbizottság tagjaival megállapodásra jutni, eddig eredménytelenül. Ménes István nem áll szóba a média helyszínen lévő tudósítóival.

Az MTI tudósítójának a munkások elmondták: hat és fél hónapja nem kapják meg a bérüket, nem mondanak fel nekik. Van olyan család, akinél már kikapcsolták a gázt, mert nem tudták fizetni a számlákat, de van olyan munkás is, aki az autóját veszítette el, mert nem tudta fizetni a törlesztést.

Többen is felháborodva tették fel a kérdést: hogyan tudnak nyugodtan aludni a leggazdagabb magyarok közé tartozó cégtulajdonosok, amikor több mint száz ember vált szinte földönfutóvá miattuk.

 

sztrájk Ganz-Röck feljelentés ménes istván Alstom gyár fizetés dolgozó
Kapcsolódó cikkek