Cégvilág

Javasolják a maszk használatát a vörösiszappal szennyezett régióban

A szálló por összetétele és a lúgos vegyhatás miatt elővigyázatosságból javasolják a hatóságok a FFP2D porálarc, a kiemelten extrém poros munkahelyeken pedig az FFP3D álarc használatát a vörösiszapömlés által sújtott térségben.

Mivel nincs forgalomban gyermekek számára megfelelő méretű álarc, számukra a többrétegű, archoz igazítható sebészeti műtőmaszk használatát írták elő.

Az egészség- és a környezetvédelmi hatóságok lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a Magyar Alumínium Zrt. ajkai vörösiszap tározójának gátszakadása során mintegy egymillió köbméter erősen lúgos, 13 pH vegyhatású, híg iszap és víz elegye ömlött ki, amely alacsony mennyiségben többféle fémszennyeződést is tartalmaz. A vörösiszap a vele érintkezőknél az erős lúgossága miatt okozott sérüléseket. A nehézfém tartalom – tekintettel az alacsony mennyiségre – az egészségre eddig akut egészségkárosodást nem okozott.

A vörösiszap kiszáradása után porlik, ezért belélegezve elsősorban ugyancsak a lúgos vegyhatás miatt a légutak nyálkahártyáját ingerli. A por belégzése eddig a lakosság és a területen dolgozó segítségnyújtó állomány körében megbetegedéseket nem okozott.

Jelentkezzen Ön is a Világgazdaság Egészségügyi konferenciájára: Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés

Az előadók között találkozhat Réthelyi Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterével, Szócska Miklóssal az egészségügyi ágazatot irányító államtitkárral és Horváth Endrével, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával.

Időpont: 2010. november. 4.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (KDKTVF) és az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) közösen, összehangoltan méri és elemzi a levegő por-szennyezettségét. A környezetvédelmi hatóság Devecser településen négy helyen, Ajkán két helyen, valamint Kolontáron, Apácatornán, Somlóvásárhelyen, Kisberzsenyen és Tüskeváron mér.

Az OKI Környezetegészségügyi főosztálya két helyen, Karakószörcsögön és Devecserben akkreditált, úgynevezett szakaszos, aktív mintavételi módszert alkalmazva végzi a vizsgálatokat a szálló por PM10 frakciójának (a szálló por egészségügyi szempontból akkor veszélyes, ha a porszemcsék mérete 10µm alatt van) meghatározása érdekében. A térség valamennyi mérési adata az Országos Tisztiorvosi Hivatal Gyorsreagálási főosztályára érkezik. Az OKI az integrált rendszerből kapott valamennyi adatot környezetegészségügyi szempontból értékeli.

A szálló por mintákból meghatározták a kémiai összetételt is és arra következettek, hogy a vörösiszap üledékből származó szálló por egyelőre nem látszik veszélyesnek. Nem egy esetben a főváros forgalmas kereszteződéseiben magasabb szálló por értékeket mérnek - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

oki pm10 vörösiszap Országos Tisztiorvosi Hivatal ph por álarc maszk magyar alumínium
Kapcsolódó cikkek