Cégvilág

MÁV Cargo - Az osztrák vasút lidérces álma

Az Österreichische Bundesbahn (ÖBB) a magyarországi leányvállalatánál kialakult feszült helyzet miatt kedden felmondott a MÁV Cargo 460 dolgozójának - jelenti a bécsi Wirtschaftsblatt.

Elsősorban a szervezésnél és az igazgatásnál dolgozókról van szó. "Ez csak az első lépés, és a továbbiak attól függnek, hogyan alakulnak a magyar kormánnyal folyó tárgyalások" - hangoztatta Christian Kern, az ÖBB vezetője az osztrák lapnak nyilatkozva. Hozzátette: konkrét eredményeket "két-három hét múlva" vár.

Kern nem kívánt megjegyzést fűzni a vállalati bennfentesek azon véleményéhez, hogy a MÁV Cargónál összesen akár 3 200 fő leépítését tervezik. A szakszervezet a felröppent tervek ellen máris erőteljesen tilakozik.

Közben a Die Presse "MÁV Cargo: Az ÖBB magyar lidérces álma" című cikkében kiemeli, hogy a MÁV Cargónak előnyöket kellene hoznia az ÖBB részére, de a cég egyelőre csak bajlódik az akvizícióval.

Az ÖBB felügyelőbizottságának október közepén kell tervet előterjeszteni a válsággal küszködő Cargo szanálására. A Die Presse szerint az ÖBB eddig legnagyobb felvásárlása már kezdettől fogva gondokat okozott. Röviddel a szerződés aláírása után ugyanis már elhangzott az első bírálat a vételárral kapcsolatban.

Kóka János volt közlekedési miniszter a MÁV Cargót 240 millió euróra taksálta, de az ÖBB-nek a cég kereken 700 millió eurójába került, beleértve az időközben megvalósított beruházásokat.

Az adásvételi tárgyalások során az ÖBB a Magyarországon korábban közel ismeretlennek számító, Geuronet nevű PR-céget foglalkoztatta, 7,1 millió euróért, de hogy miért, az a cég szerint nem világos. Az ÖBB-nél azóta magyar jogsegélykérelmek nyomán házkutatásokat tartottak, mivel a gyanú szerint megvesztegették a közlekedési minisztérium akkori államtitkárát. A lap szerint nem tudni, hogy a magyar hatóságok megnövekedett aktivitása a kormányváltásnak köszönhető vagy pusztán annak a következménye, hogy az ÖBB ismét vitába keveredett Magyarországgal a sínhasználati díj kapcsán.

ÖBB elbocsát szakszervezet MÁV Cargo felmond
Kapcsolódó cikkek