Cégvilág

Milliárdokat kapnak a kórházak

Év végére elérheti a százmilliárd forintot a magyarországi kórházak adósságállománya. Saját megtakarításának egy részét kapja csak vissza az egészségbiztosító.

Nagyobb összeg is megilletné az egészségügyet, mint a parlament által hétfőn odaítélt 27,5 milliárd. Kiderült ugyanis, hogy az elmúlt években közel 60 milliárd forint szufficittel zárt az Egészségbiztosítási Alap. Ám a biztosító gyógyszerkiadásokon megtakarított pénzének jelentős részét különféle bérjuttatásokra költötte el az állam. Így a maradék összeg szétosztásának módjáról tárgyalhatnak ma az egészségügy szakmai szervezetei az ágazatért felelős államtitkárral.

A cikkhez tartozó jegyzet itt olvasható!

Jelentkezzen Ön is a Világgazdaság Egészségügyi konferenciájára: Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés

Az előadók között találkozhat Réthelyi Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterével, Szócska Miklóssal az egészségügyi ágazatot irányító államtitkárral és Horváth Endrével, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával.

Időpont: 2010. november. 4.

A honatyák az adósságrendezésre szánták a pénzt, ám az a 80 milliárd körüli lejárt számlák egy részére lesz csak elég, a struktúraváltással egybekötött konszolidáció várat magára. Közgazdászok megfontolandónak tartják, hogy ez utóbbira az évi 161 milliárdos válságadó egy részéből központi pénzalapot hozzanak létre, mert struktúraváltás nélkül újratermelődik az egészségügy nyomora. Mások az egészséget károsító termékek után kérnének hozzájárulást. Olyan deficit halmozódott föl az ágazatban, amelyet már a jövő évi költségvetés tervezésekor figyelembe kell venni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

tb-pénzek egészségügy tb-kassza oep egészségpénztár
Kapcsolódó cikkek