Cégvilág

Nem bírunk egyedül az iszapkatasztrófával

Komáromnál jár a szennyeződés, nem találják az eltűnteket, miközben Magyarország hivatalosan is segítséget kért az Európai Uniótól.

Már a Duna komáromi szakaszán jár a vörösiszap-szennyeződés. A pH érték 8 körüli, ami az élővilágra nem jelent veszélyt. Kolontáron leeresztették a halastavat, de nem találták meg az eltűnteket. Magyarország este sürgős segítséget kért az katasztrófavédelmi szolgálatától a vörösiszap-ömlés miatt keletkezett környezeti szennyeződés megszüntetésére.

Az ajkai katasztrófáról minden információ egy helyen itt!

Csütörtökön megkezdték a kárfelmérést az iszapkatasztrófa sújtotta területeken a biztosítók. Orbán Viktor a vörösiszappal elöntött Kolontáron tájékozódott a katasztrófahelyzetről. A miniszterelnök sajtóértesülések szerint a katasztrófa-sújtotta Kolontáron kijelentette: Itt nincs értelme helyreállításnak.

Nézze meg a helyszínen készült videóriportunkat!

Mintegy nyolcszázan dolgoznak az iszapkatasztrófától sújtott tértségben. Erősítik az átszakadt tározó gátját és gipsszel illetve sósavval csökkentik a Marcal folyó lúgosságát, hogy az iszap a Rábában és a Mosoni-Dunában ne okozzon környezeti katasztrófát. Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő az MR1-Kossuth Rádióban arra figyelmeztetett mindenkit, aki a kárelhárításban részt vesz, hogy dolgozzon maszkban, mert javult az időjárás, szárad a vörösiszap, amely belélegezve veszélyes lehet.

A vörösiszap sérültjei közül 11-en még most is súlyos életveszélyes állapotban vannak. Az ország hat különböző kórházban ápolják őket: tíz embert, többségükben idős embereket a budapesti Honvéd Kórházban kezelnek. A maró lúg súlyos égési sérüléseket okozott. A hét eleji vörösiszap-áradatban több mint 150-en sérültek meg, négyen meghaltak, három ember pedig eltűnt.

Segítséget kértünk az uniótól

Magyarország este sürgős segítséget kért az Európai Unió katasztrófavédelmi szolgálatától a vörösiszap-ömlés miatt keletkezett környezeti szennyeződés megszüntetésére. A magyar hatóságok szerint azonnali szükség van olyan szakemberekre, akik jelentős gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek a mérgező iszap kezelésében - olvasható az Európai Bizottság közleményében. Krisztalina Georgieva katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes EU-biztos nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Magyarországot környezeti katasztrófa sújtotta és felszólította az összes tagállamot, hogy adjon nagylelkű választ Magyarország kérésére. Krisztalina Georgieva korábban, miután Pintér Sándor belügyminisztertől tájékozódott a helyzetről azt mondta: ha a magyar hatóságok kérik, akkor Brüsszel kész közbelépni.

Fellebezett a MAL

A Mal Magyar Alumínium Zrt. tegnap beadta fellebbezését az üzem bezárását elrendelő határozat ellen az Országos Környezet- és Vízügyi Főfelügyelőségnél.


[enews_gallery id='492329']

marcal vörösiszap Rába Orbán Viktor Ajkai katasztrófa devecser kolontár környezeti katasztrófa
Kapcsolódó cikkek