A leépítés a francia konszern európai és észak-amerikai egységeit fogja érinteni, a cég közleménye szerint a szén és gázüzemelésű erőművek piacát itt érintette legérzékenyebben a gazdasági dekonjunktúra. A legnagyobb számú elbocsátásra Svájcban, Németországban és az Egyesült Államokban készül az Alstom, de brit, magyar, norvég és francia egységek is érintettek lehetnek – írja az AP.

A vállalat közleménye szerint körülbelül ezer fő szerződése egyébként is lejár, így azokat a továbbiakban nem hosszabbítják meg. A cég világszerte 93 ezer főt alkalmaz, ebből 49 ezret az energiaszektorban.

A vállalat energia üzletágának árbevétele az Alstom üzleti évének június 30-ával végződő negyedében 6 százalékkal csökkent az előző év ugyanazon időszakához képest. A cég szerint idén továbbra is csökkenő megrendelésekkel kell számolniuk.

Az Alstom legfontosabb üzletágai - az energia, a közlekedési informatika és a környezettechnológia - hazánkban is jelen vannak. A három vállalat éves hazai árbevétele átlagosan 34 milliárd forint körül mozog, alkalmazottaink száma pedig eléri a 430-at.