Cégvilág

Újabb gátszakadás Kolontárnál? Cáfol a MAL és a katasztrófavédelem is

Ökológiai katasztrófának minősítette a környezetvédelmi államtitkár az ajkai térségben történt vörösiszap-áradást, amely már több település növényzetét kipusztította, veszélybe került több ezer ember, és a Marcal folyóba ömlött szennyezőanyag a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

Újabb gátszakadás történt Kolontárnál kedd délelőtt. A tározóból ömlik a vörösiszap, azonnal megkezdték az emberek kimentését a településről. A Katasztrófavédelem már határozottan cáfolj az újabb gátszakadást, amit egyébként már a MAL is cáfol.

Veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ajkai térségben - jelentette be az InfoRádióban Bakondi György. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője hozzátette: a vörösiszap-áradás három megyében okozhat katasztrófát: Veszprém, Vas és Győr-Sopron-Moson megye is veszélyeztetett.

Illés Zoltán a Veszprém megyei Kolontár településen kedd reggel, a védelmi bizottság ülésének kezdete előtt azt mondta: még mindig ömlik az ajkai timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának hétfő délutáni gátszakadása nyomán a kiáramló vörösiszap, ezért az már nemcsak Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely települést és ezek lakosságát, élővilágát veszélyezteti, hanem egy 40 négyzetkilométeres területet - közölte az Inforádió.

Hozzátette: megpróbálják elzárni a megsérült zagytározót, honvédségi helikopterekkel semlegesítő folyadékot juttatnak a Marcal folyóba, illetve több száz tonna gipszet öntenek a még hömpölygő iszaplavinába - tette hozzá. A Marcal folyó teljes hosszán harmadfokú a készültség.

A környezetvédelmi államtitkár kijelentette: a katasztrófahelyzet kezelésének még csak elején vannak, ugyanis az enyhén radioaktív szennyeződést össze kell gyűjteni, meg kell semmisíteni és meg kell akadályozni a térség teljes ökológiai katasztrófáját.

Közben a katasztrófavédelem hivatalosan is megerősítette, hogy nincs újabb áldozata az iszapömlésnek Kolontáron. Ez azt jelenti, hogy a tragédiának három halálos áldozata van. A hír azután terjedt el, hogy Tily Károly, Kolontár polgármestere újságíróknak egy három hónapos gyermekáldozatról beszélt, valójában azonban az éjszaka megtalált három éves gyermekáldozatra gondolt, azaz a negyedik halálos áldozatról szóló hírek félreértésen alapultak.


[enews_gallery id='437309']

ökológiai katasztrófa katasztrófa gátszakadás Ajkai katasztrófa devecser kolontár
Kapcsolódó cikkek