Cégvilág

Vízválasztó lesz a jövő év az egészségügyben

Vendégünk Volt: Szócska Miklós egészségügyi államtitkár

A főváros egészségügyi rendszerének, a sürgősségi betegellátás helyzetének átalakítására is készül a kormányzat az országos egészségügyi ellátás átszervezésén belül – mondta tegnap a Világgazdaság vendégeként szerkesztőségünkbe látogató Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságának a vezetője. Az ágazat irányítója szerint fontos, hogy a szükségleteknek megfelelően alakítsák át a gyógyítási kapacitásokat.
Az intézmények átalakítására jelentős uniós forrásokat fordítanak: a 2013-ig felhasználható 450 milliárd forintból csupán az összeg 60 százalékára van kötelezettségvállalás. Az államtitkár azonban úgy látja: ezt a pénzt sok esetben koordinálatlanul használták föl.

Jelentkezzen Ön is a Világgazdaság Egészségügyi konferenciájára: Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés Az előadók között találkozhat Réthelyi Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterével, Szócska Miklóssal az egészségügyi ágazatot irányító államtitkárral és Horváth Endrével, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával. Időpont: 2010. november. 4.

Szócska úgy fogalmazott: az egészségügy forráshiányának enyhítése érdekében „padlássöprést” tartottak. Így sikerült rábukkanni arra a 27,5 milliárd forintra, amelyet a 2009-es zárszámadási törvény parlamenti vitája során – reményeik szerint – viszszajuttatnak az ágazatnak. A pénz az egészségügyet illeti, hiszen a megtakarítás az előző kormány idejében, 2007-ben keletkezett az Egészségbiztosítási Alapban. Az összeg felosztásáról a szakmai szervezetek bevonásával döntenek. Az összeg nem fedezi az intézmények adósságát, csupán lélegzetvételhez juttatja őket – hangsúlyozta az államtitkár.
Szócska Miklós tisztában van azzal, hogy ennél lényegesen több pénzre van szüksége az ágazatnak, ezért a jövő évi költségvetés tervezésekor olyan javaslatokat fog letenni a döntéshozók asztalára, amelyekkel nem sérül az államháztartási hiánycél, ám mégis jobban járnak az intézmények.

Kijelentette: 2011 az átrendeződés éve lesz az ágazatban, és a várt konszolidációt szigorú feltételekhez kötik. A jövő finanszírozásában az eddiginél jobban alkalmazzák majd az ösztönző rendszereket, s azt is el szeretné érni, hogy az adott intézményekben megtakarított pénz ott maradjon, arra használják föl, amire szükségesnek tartják.
Ha dúskálnánk a pénzekben, akkor is szakmai prioritásokat kellene meghatározni – mondta az államtitkár. Az egyik prioritás az Országos Mentőszolgálat, ahol a gépkocsik harmadát le kellene cserélni; sok közülük 450–650 ezer kilométert futott már, mielőbb 150 új gépkocsi beszerzésére lesz szükség. Forrást kell juttatni a rezidensképzésnek is. Ezzel kapcsolatban azt mondta: az ágazatban dolgozók megtartása érdekében jelentős pénzforrásra lenne szükség, hiszen az aktív korú orvospopuláció tizede elhagyta az országot a jobb jövedelmek és munkakörülmények miatt. Ugyan egyelőre nem számolhatnak az általános béremelés lehetőségével, de bizonyos hiányszakmákban – például a gyógyítás szempontjából létfontosságú patológiában – koncentrálják a meglévő pénzforrásokat, segítik a szakmai feltételek javítását.
Az egyre hosszabb várólistákkal kapcsolatban felröppent a hír, hogy pénz ellenében bárki előbbre juthat a listán. Szócska Miklós ezzel kapcsolatban azt mondta: ezeket a javaslatokat sem vetik el. Arról nincs szó, hogy a közfinanszírozott várólistán kerülhet valaki előbbre anyagi ellentételezés fejében, azonban ha fizetős szolgáltatásként veszi igénybe valaki az adott ellátást, azzal a várólistán a mögötte állókat is eggyel jobb helyzetbe juttatja.
Utalt arra, hogy a tárca is készül hazánk európai uniós elnökségére, hiszen az idő alatt tárgyal majd az EU a gyógyszerhamisítás elleni fellépésről és a gyógyszerekről szóló tájékoztatásról; a tervezett intézkedések az országok lakosságát védik majd.

Még nincs járvány
Az influenza elleni védekezésről tájékoztatta a parlament egészségügyi bizottságát tegnap Szócska Miklós. Egyelőre nincs járvány, ám szórványosan kiszűrnek H1N1 vírussal fertőzött betegeket, a 40. héttől működteti az ÁNTSZ az influenzafigyelő szolgálatot. Az idén is 1,3 millió adag vakcinát kapnak a rászorultak és a kockázati csoportba soroltak. A vakcinákat az ÁNTSZ szállítja ki a háziorvosokhoz, e célra hét hűtőautót vásároltak.

sürgősségi betegellátás EU egészségügy Szócska Miklós
Kapcsolódó cikkek