Cégvilág

120 milliárd forintot lehetne megtakarítani a rokkantnyugdíjon

Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés, finanszírozás címmel tartja XXI. egészségügyi szakkonferenciáját ma a Világgazdaság, amelyről élő videóközvetítést adtunk. Jóbai Zsolt, az Orvostechnikai Szövetség képviselője az eszközök szerepéről beszélt az egészségügyben.

A szakértő úgy látja, ha a gyógyászati segédeszközt használókat vissza lehet vezetni a munkaerőpiacra, azzal mintegy 120 milliárd forintnyi megtakarítás érhető el a rokkantnyugdíj kifizetésekben, miközben az állam évente csak 40 milliárdot fizet ilyen eszközökre. Ennek eléréséhez 60 milliárd forintra van szükség a kasszában.

A további résztvevők megszólalásait itt megtekintheti

Kutatások szerint az egészséges állampolgárok háromszor akkora jövedelem megszerzésére képesek, mint beteg társaik, az oktatási szintjüktől függetlenül. A szakértő szerint a hazai rendszer azért hibás, mert a lehető legolcsóbb eszközök beszerzésére buzdít, holott kutatások bizonyítják, hogy megfelelő ár-érték arányt kell fenntartani a hatásos terápia érdekében.

Jelenleg hatósági árasak az orvostechnikai eszközök, amelyek forgalomba hozása ráadásul jelentős költséget emészt fel, így nem csoda, ha a gyártóknak elment a kedve attól, hogy a növelésére alkalmas technológiákat fejlesszenek ki.

Csató András, az Orvostechnikai  Szövetség alelnöke a kórházi beszállítók oldaláról elmondta: nem áll a rendelkezésükre elegendő információ. Évente mintegy 30 milliárdot tesz ki az orvostechnikai eszközök beszerzése, a lejárt beszállítói tartozások összege 12 milliárd forint, miközben a konszignációs raktárakban ismeretlen mennyiségű eszköz tűnik el, több milliárd forint értékben. Tíz éve még 15-30 nap volt a fizetési határidő, ez mára 60-90 napra szökött fel. A helyzeten javíthat az EU által a közelmúltban elfogadott, s hazánkban is bevezetendő, kötelezően 30 napos fizetési határidőt előíró jogszabály.

A kórházak az utolsó statisztika szerint 37 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóknak, a követelésállomány mértéke csaknem eléri a beszállítók éves forgalmát. A kormány döntött a konszolidációról, erről kormányrendelet készül majd. Változtatni kell a kiírások gyakorlatán, nem érdemes öt évre előre kiírni olyan pályázatokat, amelyek két év múlva elavulnak, mert modernebb eszközök jelennek meg. Magyarországon csak az idei évben született meg az a rendelet, amely biztosítja az új orvostechnikai eszközök hazai piaci megjelenésének hátterét.

orvostechnika jakab egészségügy konferencia
Kapcsolódó cikkek