Cégvilág

A MAL érintett a DRV megrövidítésében? Százmilliós visszaélések

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-t (DRV) átvilágításának előzetes eredményei szerint 738,9 millió forint folyt el feleslegesen a cégnél, ezen belül a vörösiszap-katasztrófában érintett MAL Zrt. több mint 300 millió forinttal rövidítette meg a társaságot - hangzott el a vízmű szerdai, rendkívüli sajtótájékoztatóján Siófokon.

Winkler Tamás, a DRV élére az idén június végén került vezérigazgató szerint sokkal nagyobb gondokat tárt fel az átvilágítás, mint amire előzetesen gondolni lehetett. Hangsúlyozta, a vizsgálat még nem zárult le. A "Tiszta vizet a pohárba" címmel megrendezett sajtótájékoztató díszletére kiírtak szerint a vízműnél így "elfolyt" összeg 1,56 millió köbméter víznek, azaz 624 ezer ember egyhavi ivóvíz-fogyasztásának felel meg.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a feltárt visszásságok tömege miatt kétszer is meg kellett hosszabbítani a főtulajdonos MNV Zrt. megbízásából nyáron elrendelt átvilágítás határidejét. Azóta "sorra dőlnek ki a csontvázak a szekrényből", és tucatnyi ember távozott pánikszerűen a cégtől - mondta.

Winkler Tamás számára a legmegdöbbentőbb a DRV-nél alkalmazott kettős mérce volt: miközben a magas vízdíjat kíméletlenül behajtották a kisfogyasztóktól, néhány kedvezményezett felhasználónak több száz millió forintos tartozást engedtek el.

Az MTI kérdéseire válaszolva Winkler kifejtette: Reményi Zoltán, a DRV előző vezetője a visszásságokat nem tudta volna egyedül végrehajtani, azokhoz egyebek közt a felügyelőbizottság is asszisztált.

Mivel egy siófoki ügyvéd a kiugróan magas végkielégítések miatt már tett rendőrségi feljelentést, ami alapján megindult a nyomozás, a DRV az ügyben az ügyészségen tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt - tette hozzá.

A vezérigazgató közölte, az átvilágítással párhuzamosan megkezdték az intézkedéseket a további veszteségek elkerülése érdekében. Hozzátette, a cég pénzügyileg és műszakilag is rosszabb helyzetben van a korábban feltüntetettnél, és kérdésessé vált valóban nyereségesen működött-e idáig. A cég gazdálkodása kihatott a vízdíjakra is. A Balatonnál fizetik az ország egyik legmagasabb vízdíját. A DRV új vezetésének szándékában áll a vízdíjakban tapasztalható különbségek csökkentése a jövőben - mondta a vezérigazgató.

A rendezvényen kiosztott sajtóanyag szerint a DRV és a MAL Zrt. között fennálló sajátos szerződés miatt csak az elmúlt öt évben 328,7 millió forint kár érte a vízművet, mert féláron szolgáltatta a vizet a magánkézben lévő MAL-nak, mint amennyibe a vízműnek került. Kiugróan nagy veszteségek érték a DRV-t Reményi Zoltán leváltott vezérigazgató ténykedésének négy éve alatt a távozó menedzsment számára kiutalt magas végkielégítések és munkáltatói kifizetések, az előnytelen és szükségtelen szerződések, a barcsi önkormányzattal és a barcsi NB II-es futballcsapat vezetőivel lebonyolított "mutyizások", kedvezmények és ajándékozások miatt is - mondta az új vezérigazgató.

Szabó Iván, a DRV átvilágítását végző jogi képviselője elmondta: "a komplex - jogi, műszaki, gazdasági - átvilágítás során nem várt nagyságrendű problémahalmazzal" szembesültek. A visszásságok első csoportjába a hanyagságból, szakmai megalapozatlanságból, vagy hozzá nem értésből fakadó ügyek, a második csoport a "szürke kategória", amelybe a hatályos jogszabályok mezsgyéjén maradó, de személyes, vagy politikai érdekviszonyokat szolgáló ügyeletek tartoznak, élükön több gazdaságilag indokolatlan szerződéssel, míg a harmadikba olyanok, amelyek kimerítik a bűncselekmény fogalmát.

Szabó Iván elgondolkodtatónak nevezte, hogy a DRV, mint az egyik legnagyobb állami cég a dolgozói egy részének még megfelelő munkavédelmi eszközöket sem biztosított, és alacsony béren dolgoztatta őket, miközben több száz millió forintot költött el olyan látszat és eredmény nélküli stratégiai tanácsadásra, amely munkát párhuzamosan a cégnél is elvégeztek.

iszapkatasztrófa mal DRV károkozás átvilágítás
Kapcsolódó cikkek