Cégvilág

Az Airbus kártérítést követel a Rolls-Royce-tól

Az Airbus kártérítést követel amiatt, hogy a Rolls-Royce brit konszern által szállított Trent-900 motorok műszaki gondjai több Airbus A380 meghibásodott.

Az Airbusnál keletkező költség teljes megtérítését várjuk el - hangoztatta az Airbus szóvivője. Bár a pénzügyi károk jelentősek, konkrét adatokat a vállalat nem közölt – írja a Wall Street Journal.

A Rolls-Royce a Qantas légi társaság egyik A380-as óriásgépben történt motorhiba miatt világszerte valószínűleg negyven Trent 900 típusú motort fog lecserélni - közölte az ausztrál légitársaság vezére, Alan Joyce. Az Airbus pedig a Rolls-Royce-nál támadt nehézségek miatt azzal számol, hogy késedelmesen szállítják le részére az  újabb A380-as gépeket.

A Trent 900 hajtóművekkel felszerelt Airbus-380-as típusú gépek jelenleg három légitársaságnál repülnek: a Qantason kívül a Lufthansa és a Singapore Airlines is alkalmaz ilyen gépeket. A Qantasnál hat, a Lufthansánál négy, a Singapore Airlinesnál pedig tizenegy ilyen gép van szolgálatban.

Az Airbust gyártó EADS a hónap elején közölte, hogy a harmadik negyedévben a profitja 13 millió euró lett, szemben a múlt év azonos időszakában mért 87 millió eurós veszteséggel. Az árbevétele pedig 18 százalékkal ugrott meg, 11,25 milliárd euróra. Az EBIT 88 százalékkal ugrott meg és 378 millió eurót ért el, ezzel a cég meghaladta az elemzők 260 millió eurós várakozását. Enders megfogalmazása szerint a Qantas incidens ugyan kellemetlen, de az óriásgép eddigi fogadtatása elég pozitív volt ahhoz, hogy a cégbe vetett bizalom ne szenvedjen csorbát.

Airbus motor Rolls-Royce légitársaság quantas
Kapcsolódó cikkek