Cégvilág

Ipari kémkedés, adatlopás - Megkezdődött az óriások harca

A világ legnagyobb üzleti szoftvergyártói közé tartozó Oracle és az SAP megkezdte harcát a bíróság előtt. Az Oracle azt igyekszik bizonyítani, hogy német riválisa nagyértékű adatokat lopott el tőle.

A szövetségi bíróság előtti első meghallgatás során az Oracle jogi képviselői azt állították, hogy az SAP 2 milliárd dollár értékben tulajdonított el adatok az Oracle jelszóval védett weboldalairól. Az amerikai vállalat szerint az SAP a TomorrowNow nevű leányán keresztül, hamis bejelentkezési adatok segítségével tört be a weboldalaira, majd végigpásztázta az ott található, bizalmas dokumentumokat és jelentős részüket elmentette. Az Oracle akkor vette észre a betörést, amikor feltűnővé váltak a nem szerverükön regisztrált, nem létező telefonszámok és fiktív nevek.

Az AP szerint az SAP ugyan elismerte, hogy a mára felszámolt leányvállalata elszivattyúzott bizonyos információkat az Oracle-től, de a német cég jogászai szerint az állítólag okozott kár mértéke eltúlzott, az illegálisan megszerzett információ után csak néhány tízmillió dollárt fizetne az SAP szemben az Oracle által igényelt 2 milliárd dollárral.

Az Oracle az utóbbi években szerzett magának néhány ellenséget az üzleti szoftvergyártás terén, beleértve az SAP-t. Az amerikai vállalat eredendően adatbáziskezelésre specializálódott és ebben a szektorban piacvezető, de mostanra számtalan kiscég felvásárlásával bevette magát az üzleti szoftver területére is. A két vállalat közötti harc egyébként személyes síkon is zajlik, hiszen az Oracle vezére, Larry Ellison azt állította, hogy bizonyítani tudja a volt SAP-vezér Leo Apotheker részvételét az adatlopásban. Apotheker az ügy óta a HP-hez igazolt, de Ellison továbbra is kitartóan támadja, ezzel párhuzamosan pedig sorai közé fogadta a szexbotrány miatt elbocsátott volt HP-vezető Mark Hurdöt.

Ellison ipari kémkedés adatlopás oracle Apotheker SAP üzleti szoftver
Kapcsolódó cikkek