Cégvilág

Rövidülhetnek a kórházi várólisták

Jövőre lazul az évek óta merev gyógyítási korlát az egészségügyi intézményekben, tervek szerint a kórházaknál 10, a járóbeteg-ellátásban 20 százalékos túllépést engedélyez számukra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) – mondta lapunknak adott interjújában Sélleiné Márki Mária, az OEP új főigazgatója.

Így az engedélyezettnél több gyógyításért is jár fizetség, és rövidülhetnek a várólisták. S mivel a biztosító az azonos beavatkozásért azonos díjat fizet, érdemesebb lesz a kórház helyett egynapos formában gyógyítani a betegeket, így több pénz marad a költségesebb beavatkozásokra.

Az egészségügyért felelős államtitkárság a jelenlegi 146 ezer forintos gyógyítási alapdíjat négyezerrel növelné, ezt az 57 milliárdos költségvetési növekmény is lehetővé teheti. Ám az ideivel azonos nagyságú gyógyszerkasszát csak a gyógyszeripari szereplőkkel kötött kölcsönös kompromisszummal lehet betartani.

Nem szűnik meg az OEP, de a regionális egészségpénztárak igen, ez utóbbiak helyett megyei területi egységek alakulnak. Egyben marad az Egészségbiztosítási Alap költségvetése, de a táppénz, a gyes, a gyed ügyintézése és az azt végző közel 1900 dolgozó a megyei kormányhivatalokhoz kerül, a többi 1500 a biztosítónál marad.

Az interjú itt olvasható

 

gyógyítási alapdíj várólisták tb-kassza oep gyógyszerkassza
Kapcsolódó cikkek