Cégvilág

2011 - A vasérc nagy visszatérése

A bányászati- és alapanyagtermelő vállalatok tőzsdei bevezetésének volumene várhatóan rekordot ér el a jövő évben, miután ez az ágazat érte el a legnagyobb nyereséget 2010-ben. A szektor teljesítményében a spekuláció is jelentős szerepet játszik, Kína és India ugyanis felhatja az árakat és mindent megtesz a befektetők behálózásáért.

A Bloomberg által összegyűjtött adatok szerint a bánya- és nehéziparban működő vállalatok részvényeinek elsődleges tőzsdei bevezetésének volumene 2010-ben több mint megötszöröződött, és 30,3 milliárd dollárt ért el, a 2007-ben feljegyzett, ugyancsak rekord összegű, 32,21 milliárd dollárral szemben. 

Az ágazatban kibocsátott húszféle közül tizenhármat bányavállalatok jegyeznek. 2010-ben a három legnagyobb, alapanyaggyártást képviselő tőzsdei bevezetést a Petronas, az Oleg Gyeripaszka tulajdonában lévő Ruszal. és a Coal India Ltd. végezte, és a kereslet több mint 70 milliárd dollárral túlszárnyalta a kínálatot annak a nyersanyagokkal kapcsolatos derűlátás és a növekvő kínai és indiai kereslet hatására.

A hangulatot jelzi, hogy a Citigroup 20 százalékkal megemelte a 2011-re és 2012-re vonatkozó prognózisát a fémárakra vonatkozóan. A nagy nyertesek a vörösréz, a koksholható szén és a vasérc, mivel ezek kínálata szűk - vélte Alan Heap, a Citigroup elemzője.

Ugyanakkor a londoni fémtőzsde (LME) indexe – amely hat fém, köztük a vörösréz és a nikkel várható ármozgását tükrözi – a 2008 decemberi 1 614 pontról 4 134-re szökött fel. A Rio Tinto elnök-vezérigazgatója, Tom Albanese Londonban azt nyilatkozta november 29-én befektetők előtt, hogy Kína kereslete bizonyos fémek, köztük a vasérc iránt, meg is kétszereződhet 2020-ra.

Kína ugyanis 2025-ig tíz, New Yorknál nagyobb várost akar építeni, az országnak ezért több acélt, vasércet, szenet, alumíniumot és vörösrezet kell importálnia a Rio prognózisa szerint. "Befektetők úgy vélik, hogy a nyersanyagárak egyre feljebb mennek, a kereslet továbbra is erőteljes lesz és ennek következtében hajlandóak támogatni az új szereplőket az ágazatban" - véli Gavin Wendt, a Mine Life Pty elemzője Sydneyben. A szakértő rekord volumenű tőzsdei kibocsátásra és növekvő kockázati étvágyra számít.

bánya Gyeripaszka bányászati Rio Tinto tőzsdei kibocsátás nyersanyag Ruszal
Kapcsolódó cikkek