Cégvilág

2020-ra a legtöbb turista Kínába utazik

Várhatóan 2010-ben is Franciaország vezeti majd a leglátogatottabb országok listáját az ENSZ turisztikai világszervezetének (UNWTO) előrejelzése szerint. Kína egyre nagyobb szeletet hasít ki a világ turizmusából, 2020-ra várhatóan a leglátogatottabb ország lesz.


Franciaországot várhatóan idén is a legtöbb külföldi turista keresi fel, ám Kína egyre előbbre lép a turistákat leginkább vonzó államok listáján - közölte az ENSZ turisztikai világszervezetének (UNWTO) főtitkára. Taleb Rifai madridi sajtóértekezletén elmondta, hogy a 2010-re vonatkozó végleges adatokat januárban hozzák nyilvánosságra.

A szervezet adatai szerint 2009-ben Franciaországot mintegy 74 millió turista kereste fel, utána az Egyesült Államok következett, közel 55 millió látogatóval. Kína tavaly csaknem 51 millió vendéget fogadott, szemben a 2000-ben jegyzett nyolcmillió.

A távol-keleti ország néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a turisztika gazdaságának egyik meghatározó pillére lesz. A világ turistaérkezéseinek jó része csoportosul Kínába és általában Ázsiába - tette hozzá Rifai, aki szerint 2020-ra Kína lesz a világ leginkább látogatottabb országa.

Ami a turisták költését illeti, kínai vendégek tavaly 43,7 milliárd dollárt költöttek, az előző évben mért 36,2 milliárd dollárral szemben. Továbbra is német turisták költöttek a legtöbbet külföldön, 80,8 milliárd dollárt, az előző évi 91 milliárd dollárral szemben.

Utána az Egyesült Államok és Nagy-Britannia következet. Rifai szerint az utóbbi hatvan évben 2009 volt a legrosszabb év a globális turisztika számára, de az ágazat idén visszanyerte erejét és várhatóan 2010-ben ismét növekedést könyvel el.

turizmus Nagy-Britannia UNWTO idegenforgalom Franciaország Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek