Cégvilág

Mi a helyzet az autópiacon? - A legkelendőbb márkák itthon

Novemberben 3481 személyautó kelt el, ami szinte ugyannyi, mint egy évvel korábban, ám a kishaszonjárműből negyedével több, 990 került forgalomba.

Azt követően, hogy július, augusztus és szeptember folyamán 19, 23 és 11 százalékkal több személykocsi talált gazdára, a novemberi eredmény igen kedvezőtlennek látszik.

Az eladási statisztikával kapcsolatban Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) ügyvezető elnöke azonban emlékeztetett arra, hogy tavaly nyáron nagyon mélyre zuhant a személyautó értékesítés az importőrök által tavasszal hirdetett árkedvezményes készletkiárusítás, valamint a júliusban bevezetett áfa-emelés eredményeként.

Most viszont a forgalom beállt arra a szintre, ami a tavalyi utolsó negyedévet jellemezte.  A kishaszonjárművek forgalomba helyezésénél – a szeptemberi megtorpanást leszámítva – folytatódik a júliusban kezdődött markáns javulás. Ez azt mutatja, hogy a kishaszonjárműveket elsősorban használó kis-, és középvállalatok helyzete stabilizálódni látszik, munkájukhoz egyre inkább szükség van ezekre a járművekre, illetve régebbi járműveik lecserélésére. Az év eleji jelentős, 56 százalékos visszaesés mostanra, 11 hónapra vetítve 18 százalékra mérséklődött és az MGE további javulást vár az év végére.

eladás MGE forgalomba autó autópiac kishaszonjármű
Kapcsolódó cikkek