Cégvilág

"Szégyen" - Az FT is a magyar médiatörvénnyel foglalkozik

Vasárnapi cikkében a magyar médiatörvényt és a mai szavazáshoz csatlakozó demonstrációt elemzi a Financial Times. A lap idézi Rényi Dánielt, a Magyar Narancs újságíróját is, aki szégyenét fejezte ki a magyar kormány gyakorlata miatt.

Kálmán György irodalomtörténészt és kritikust is idézi a Financial Times vasárnap megjelent írása, amely a médiatörvény elleni tüntetésről számol be. A demonstrálók az új Médiatörvényben túlzott hatáskörrel felruházott Médiatanács ellen tiltakozik főként, de a televíziókat érintő maximum 200 millió forintos, a napilapoknál 25 millió forintos büntetést is túlzottnak tartják.

A Médiatanács öt tagját a Fidesz delegálja, s egyéb kötelességek mellett vizsgálódhatnak a szerkesztőségekben, bírálhatnak és büntethetnek kiadókat és más médiumokat. Ezzel a módszerrel az újságírók öncenzúrát alkalmaznak majd, amely sérti a szabad sajtó elveit – mondja Kálmán György.

A cikk felidézi a kormány álláspontját is, amely szerint a gazdasági környezetet figyelembe véve arányosak, a televíziós cégek ugyanis eddig túlságosan alacsony büntetést fizettek a törvény megszegéséért.

Néhány kritikus szerint a módosítás azonban felhatalmazza a Médiatanácsot arra, hogy kivizsgálja egy-egy kiadó üzleti titkait.
"A vizsgálatokat végzők minden figyelmeztetés nélkül eljöhetnek az irodánkba, és megvizsgálhatják a papírjainkat. Ha olyasmit látnak a lapban, amit nem tartanak igaznak, idejöhetnek és úgy vizsgálhatnak, ahogy akarnak” - idézi a lap Rényi Dánielt, a Magyar Narancs újságíróját.

Lapsánszky András, a Médiatanácsot felügyelő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogi igazgatója szerint ugyanakkor ez a törvény teljes félreértelmezése. A Médiatanács a közigazgatási kereteken belül működik, amely az Európai Közösség szerint is elfogadott normarendszer szerint működik – teszi hozzá. Mindezek mellett hangsúlyozta, hogy a törvény célja, hogy a média szabadságát garantálja, csak úgy mint bármely más európai államban.

A médiatörvény kritikusai azonban szkeptikusak. Több nemzetközi média- és sajtószervezet, egyebek mellett az Európai Napilapkiadók Szövetsége is komoly kritikával illette a tervezetet. Ugyanazt hangsúlyozzák, mint a magyar kétkedők: ha változatlan formában fogadják el a törvényt, túl nagy hatalom lesz a Médiatanács kezében.

Rényi Dániel szerint ezzel nem fog változni a lapok stílusa, legfeljebb több időt töltenek majd a kritikus mondatok megvitatásával. Mint mondja, szégyelli magát Magyarország miatt, mert ez nem európai, nem 21-dik századi kormányzati viselkedés.

Mint ismert, a tervek szerint december 20-án elfogadja, még idén kihirdeti és januártól hatályba is lépteti az új médiatörvényt a kétharmados parlamenti többség.

A törvénytervezet ellen demonstrációt hidettek a kritikusok, akik szerint az új médiatörvény ebben a formájában alkotmánysértő, több ponton súlyosan korlátozza a vélemény- és sajtószabadságot, s egyben az újkori médiaviszonyok ismeretének teljes hiányát is tükrözi” – olvasható a Facebookon meghirdetett és szerveződő demonstráció oldalán.

A felhívást közzétevő „egyetemisták, illetve pártoktól független magánszemélyek” felszólítják a pártokat és azok képviselőit, hogy maradjanak távol az eseménytől. Mint írják: „a résztvevők egyetlen közös célja a sajtószabadság csorbítása és ellehetetlenítése elleni tiltakozás”.

A Parlament elé, december 20-án, hétfőn este hat órától tervezett eseményre a Facebookon vasárnap reggelig több mint 2300-an jelezték részvételi szándékukat. A felhívást Facebook oldalán közölte a legnagyobb létszámú hazai újságíró-szervezet, a MÚOSZ is.

lap médiatanács televízió Magyar Narancs sajtószabadság orbán-kormány médatörvény Kálmán György
Kapcsolódó cikkek