Cégvilág

Évente 30 milliárd euróba kerül a szakmunkáshiány Németországban

A német középvállalkozások a szakemberhiány miatt évente 30 milliárd euró bevételtől esnek el – tette közzé egyik felmérésében az Ernst&Young. A leginkább érintettek az észak-wesztfáliai és Bayern tartomány munkaadói.

A tanácsadó Ernst&Young felmérése szerint évente 30 milliárd eurós kiesést jelent a német vállalkozóknak a szakember hiány. A tanulmányból kiderül az is, hogy a megkérdezett cégek 73 százalékának komoly problémát jelent, hogy megfelelő szakmunkást találjanak. A probléma azért is égető, mert a vállalkozások jó része optimista a jövő gazdasági kilátásait tekintve, s több – minden negyedik - cég tervez munkaerő felvételt. Leépítéssel minden 17-dik munkaadó számol.

A felmérés szerint a cégeket legérzékenyebben a folyamatosan emelkedő nyersanyag és energiaárak érintik. A vállalkozások több mint fele – 55 százaléka – szerint a közterhek is jelentősen befolyásolják az üzletmenetet.

Az Ernst&Young mintegy háromezer 30 és 2000 főt foglalkoztató vállalkozást kérdezett meg, a cégek 80 százalékának nyugat-németországban van a székhelye, s csaknem fele évente 30 és 100 milliárd euró közötti árbevételt könyvel el. A cégek 45 százaléka a szolgáltatási szektorban tevékenykedik.

vállalat Németország alkalmazott Ernst&Young felmérés árbevétel szakmunkás
Kapcsolódó cikkek