Cégvilág

Küszöbön a takarmányháború - kivitték a takarmányt az országból

Azonnali állami beavatkozást vár a Baromfi Terméktanács (BTT) a takarmányhiány megoldására.

A magas árszint és a felfokozott miatt a tenyésztőknek gyakran csak néhány hétre elegendő készleteik vannak.

A BTT szerint az államnak felvásárlással kellene a határokon belül tartani a gabonát, ellenkező esetben Magyarország tartós importra szorul baromfihúsból.

A Gabonaszövetség szerint hiány nincs, és a takarmány Magyarországon tartásának egyetlen módja, hogy a hazai vevők piaci áron megvásárolják azt.

„Tarthatatlan, hogy január közepén még nincs az igazi felhasználóknál, az állattenyésztőknél vagy a takarmánykeverőknél a gabona” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Bárány László. A BTT elnöke úgy látja: a termelőknél és a főként külföldi tulajdonú kereskedelmi cégeknél lévő készletek döntően exportra kerülnek, és félő, hogy semmi nem marad az országban. A búzahajó már elúszott – jelentette ki Bárány –, ha pedig a kukoricából egymillió tonnát kivisznek a következő hetekben, hónapokban, akkor májusban egyes régiókban előállhat az a helyzet, hogy nem lesz miből takarmányt keverni. A nyár folyamán a meglévő rendkívül kevés gabonát a malmok olyan árakon szívják majd fel, amelyekkel a tenyésztők nem tudnak versenyezni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

takarmányháború BTT Baromfi Terméktanács takarmányhiány Gabonaszövetség
Kapcsolódó cikkek