Cégvilág

Már idén közvetlenül küldhet gázt Moszkva Berlinnek

Az Északi-áramlat gázcsővezeték 75 százalékban elkészült – mondta Georg Novack, a Nord Stream AG projektmenedzsere.

A projekt keretében orosz földgázt szállítanak a Balti-tenger alatt Németországba. Párhuzamosan két csővezeték épül, mindegyik kapacitása évi 27,5 milliárd köbméter. Az 1 224 kilométer hosszú csővezeték az oroszországi Viborgtól a német tengerpart mentén lévő Greifswaldig terjed. A két csővezeték közül az első készült el 75 százalékban – jelenti a RIA Novosztyi.

Az első 2011 végére készül el teljesen, de az első adag gázt már az ősszel belepumpálják. A második csővezeték építését 2012-ben fejezik be. A két vezetéken 55 milliárd köbméter gázt lehet szállítani évente, ami több mint 26 millió európai háztartás számára elegendő.

Woicech Zajonczkowsky lengyel nagykövet az Interfaxnak nyilatkozva kételyét hangoztatta a projektet illetően. Varsó szkeptikus azzal kapcsolatban,hogy csatlakozzék-e az Északi-áramlathoz.

A nagykövet megfogalmazása szerint fölösleges vezetéket építeni ott, ahol már van egy, "ez gazdaságilag értelmetlennek tűnik, ha félretesszük a politikai indítékokat". Zajonczkowsky úgy vélte, országát a Gazprom gázmonopólium, valamint az Ukrajna és Fehéroroszország között zajló viták tartják fogva. A nagykövet felháborodását fejezte ki, mert – mint mondta – mindig tisztességes partnerei voltak az orosz cégnek és időben kifizették a gázt, mégis előfordult, hogy nem jutottak hozzá.

Németország épül Oroszország Északi áramlat Balti-tenger gázvezeték Gazprom
Kapcsolódó cikkek