Cégvilág

Veszik a Ladát, mint a cukrot

Az orosz személyautógyárak majdnem megkétszerezték termelésüket és 1,15 millió járművet szállítottak ki az elmúlt évben, miután a kormány 50 ezer rubel (1650 dollár) támogatást ajánlott azoknak, akik hazai gyártású modellekre cserélik legalább 10 éves autójukat.

Az eredetileg november 11-ig meghirdetett programra 11 milliárd rubelt különített el Moszkva azt követően, hogy tavalyelőtt az orosz személyautógyártás teljesítménye 60 százalékkal esett a 2008-as szinthez képest.

Az érdeklődést, a gyárak rendelésállományának nagymértékű növekedést látva aztán előbb év végéig hosszabbították meg a csereprogramot 10,5 milliárd rubel hozzáadásával, amit egy újabb 14 milliárd rubeles (466 millió dollár) csomag követett, ami az idei autópiacot hivatott élénkíteni.

A tíz legkelendőbb személyautómárka közül kilenc helyben készül, mivel szinte minden nagyobb külföldi gyártó létrehozta saját vagy vegyesvállalati termelőüzemét Oroszországban. A roncsprogram legnagyobb haszonélvezője azonban az AvtoVAZ lett, amely tavaly 48 százalékkal közel 520 ezerre növelte a Lada modellek hazai eladásait.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

eladás AvtoVAZ Orszország Orosz Lada modell roncsprogram
Kapcsolódó cikkek