Cégvilág

300 forintnál is drágább lehet jövő héttől a fehér kenyér kilója

Nem lehet tovább halogatni az év elején elmaradt áremelést: a somogyi pékek nagy része 20, egyesek 30 százalék körüli áremelést hajtanak végre.

A tavaly nyári betakarításkor a malmi minőségű búza tonnája 27-28 ezer forint volt - írta a sonline.hu. Nemrég azonban már tonnánként 65-70 ezer forintért kötöttek üzletet a felvásárlók. A gabonakészlet jelentős része megcsappant, kiürültek a raktárak, s közben a liszt ára is felfelé kúszott.

Egy éve még 49 forintba került kilója, most 105 forintot kérnek a malmok. A pékségek halogatták az áremelésről szóló döntést, hiszen, mint minden ilyen lépésnek, súlyos következményei lehetnek. Az év elején elhalasztott áremelést azonban már képtelenek tovább görgetni. A somogyi üzletekben február 14-től új árjegyzéket böngészhetnek a vásárlók.

A somogyi pékek szerint ha most nem emelnek árat, akkor a  tizedük még az idén koldusbotra jut. Mindenesetre figyelmeztető jelként emlegeti a szakma, hogy a közel 80 somogyi sütőipari vállalkozás közül egy év alatt öt lehetetlenült el. A kisebb cégek 70 százaléka súlyos napi anyagi gondokkal viaskodik, jó páran életveszélyesen eladósodtak.

Septe József vállalkozó, a pékszövetség dél-dunántúli régiós elnöke szerint irreális viszonyok alakultak ki a piacon, elképesztő magasságokba emelkedett a liszt és az energia ára. Horváth Zoltán, a kaposfői pékség tulajdonosa azt mondta: a kifizetetlen számlák is egyre súlyosabb terhet jelentenek. Az önkormányzatok, intézmények közül több csúszik a fizetéssel, nekik például több mint 1,5 millió forinttal tartoznak.

Pékszövetség liszt pék kenyér
Kapcsolódó cikkek