Cégvilág

Élesedik a gázverseny – új cégek a piacon

Versenypiaci gázkereskedői engedélyt szerzett a francia hátterű EDF Démász Zrt. és a német–orosz WIEE Hungary Kft.

Velük együtt már éppen tíz olyan társaság kapott engedélyt az elmúlt év eleje óta, amely számára az igazi piacra lépési lehetőség 2011. július 1-je lesz. Ekkor lépnek ugyanis életbe a következő gázévben érvényes szerződések. Mellettük legalább ugyanennyi, ha nem több „alvó”, azaz engedélyét nem használó szereplője van a piacnak, ezek most szintén megkísérelhetnek ügyfeleket szerezni. Ténylegesen csak 10-15 társaság aktív, holott több mint negyvennek van gázkereskedői engedélye.

Az EDF Démász árampiaci kereskedő és egyetemes szolgáltató. Lapunknak adott tájékoztatása szerint a gázkereskedelmi engedély birtokában teljes körű szolgáltatást kíván nyújtani ügyfeleinek. Tehát saját áramvásárlóinak szeretne ezentúl gázt is eladni, de a válaszból nem derült ki, hogy e szándék kiterjed-e az egyetemes szolgáltatásban lévő vevőire is. A társaságnak 760 ezer vállalati és lakossági ügyfele van.

A másik új cég, a budapesti WIEE Hungary a svájci (zugi) Wintershall Erdgas Handelshaus AG kezében van. Utóbbin a németországi BASF csoporthoz tartozó Wintershall AG és az oroszországi Gazprom gázóriás osztozik fele-fele arányban. A BASF a BASF Poliuretán Rendszerek Kft.-n keresztül termel is Magyarországon, a Gazpromról pedig tudott, hogy azokban az országokban, ahová gázt ad el, a végfelhasználói piacon is meg kíván jelenni. Ezt egyébként megtehetné a Gazprombank alá tartozó Centrex Zrt.-n keresztül is, de a Centrex a belpiacon „alvónak” minősül.

Külföldi óriás, a német Ruhrgas áll a „tízek” további szereplője, a Huge Kft. mögött is, amely állítólag itt aktív németországi iparvállalatok gázellátására készül. A Ruhrgasé az E.On Földgáz Trade Zrt. is. Német a hazai áram- és gázpiacon tavaly nyáron megjelent Magyar Telekom Nyrt. is. Azoknak ad az egyetemes piacinál olcsóbb áramot vagy gázt, akik igénybe veszik a távközlési szolgáltatását is. Szintén komolyak a hazai MVM Partner gázpiaci ambíciói. Anyacége tervei szerint e vállalat látja majd el gázzal a csoport összes cégét. Ez hatalmas, évi 1,5-2 milliárd köbméteres szeletet jelent a hazai tortából. (Tavaly összesen 10 milliárd köbméter gáz fogyott az országban, a válság előtti csúcsévben 14,5 milliárd.)

Az elmúlt 12 hónapban gázkereskedői engedélyt szerzett másik öt társaság hazai magánszemélyeké. A 100 millió forint alaptőkéjű Nordest Energy Kft. a kecskeméti Szalóki Gellérté, a Central European Gas Trade Kft. pedig két cég közbeiktatásával Jolsvai Zoltáné. Hasonlóan két cégen keresztül vezet az út a Callis Energia Kft. hernádi tulajdonosához, Popovics Zoltánhoz. A Hungarian Energy Power Kft. többsége a fehérgyarmati Lőrincz Zoltáné, kisebb hányada a salgótarjáni Holub Józsefnéé.

Ügyfeleket szereznének

Nemzetközi tapasztalatok alapján a szolgáltatóvállalatok, így az energiakereskedők is részben azzal a reménnyel jelennek meg más országokban, hogy megszerezzék ügyfélnek a saját országukból az új államban már megtelepedett cégeket, főleg termelővállalatokat. Ebből kiindulva nem lenne meglepő, ha a Démász szeretné gázzal ellátni a saját anyacége ellenőrzése alá tartozó Budapesti Erőmű Zrt.-t (Bert) is. A Bert az általa felhasznált gáz legnagyobb hányadát ma a Főgáztól vásárolja. Éppen saját célvezeték építésére készül, hogy csökkentse az erőmű által vásárolt gáz árát, gázkereskedői engedélye azonban nincs.

 

gázkereskedelem EDF Démász Zrt. WIEE Hungary Kft
Kapcsolódó cikkek