Cégvilág

Készüljünk fel a tartósan magas olajárakra, használjunk kevesebbet

Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa úgy látja, ideje elfogadni a tartósan magas olajárakat, mert az elmúlt három év alacsonyabb árfolyama csak a válság eredménye volt.

"Az olajár nem fog visszacsúszni 60 dollárra, ahogyan az 2008-ban történt, a közeljövőben 90 dollár körüli hordónkénti árra számítunk" – fogalmazott Günther Oettinger a Guardian jelentése szerint. Az olajcégeknek az energiaügyi biztos szerint alternatív megoldásokkal kell felkészülnie erre a helyzetre.

Ugyanakkor Oettinger hozzátette, hogy a 95 dollár fölötti olajár a szektor egyetlen szereplőjének sem előnyös, az európai cégeknek pedig növelniük kell energiahatékonyságukat arra az esetre, ha továbbra is 100 dollár fölött mozog az árfolyam. A biztos megfogalmazása szerint a legjobb megoldás, ha a vállalkozásoknak kevesebb olajra van szükségük.

Oettinger emellett elvetette azokat a kezdeményezéseket, amelyek a jelenlegi 20-ról 30 százalékra emelnék az uniós emisszió csökkentésének tervezett mértékét. A jelenlegi szabályozás szerint 2020-ra az 1990-es szinthez képest 20 százalékkal kevesebb károsanyagot kell kibocsátania a térségnek. Ha ezt a szintet 30 százalékra emelnék, az ipar túlzottan gyors visszafejlődéséhez vezetne a biztos szerint, holott a kontinensnek éppen az ellenkezőjére lenne szüksége.

olajár energiaügyi biztos Oettinger olaj hatékonyság
Kapcsolódó cikkek