Cégvilág

"Kigolyózhatják" a hipermarketeket a kamarák

A kereskedelmi és iparkamarákról szóló, a kormány elé ma kerülő törvényjavaslat szerint a kamarák beleszólhatnának az 500 négyzetméter feletti kereskedelmi egységek építésébe – írja a Napi Gazdaság.

A 2500 négyzetméternél kisebb alapterületűek felhúzásába a területi, az afölöttiekébe pedig az országos kamarák. A jogszabály szerint csak akkor adhatna ki az önkormányzat kereskedelmi egységekre vonatkozó építési engedélyt, ha az illetékes kamarák a hozzájárulásukat adták – írja a Napi Gazdaság.

A jelenlegi jogszabályok szerint az önkormányzat saját hatáskörében dönt építési engedélyek kiadásáról. A kisebb egységeknél a civil szervezetek mondhatták el a véleményüket, a nagy alapterületűeknél pedig az illetékes önkormányzati tanács véleményezhette a beruházást. A cél az volt, hogy az uniós normáknak megfelelően csökkentsék az engedélyezési adminisztrációt. A készülő kamarai törvény ezzel némileg szembe megy.

Szintén a hipermarketek életét nehezítheti, ha a parlament elfogadja a vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó szabályozást. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) tavaly év végi számításai szerint az államháztartásnak direkt módon 250 milliárd forint bevételkiesést jelentene évente, és 20-25 ezer fő elbocsátásával járna a kereskedelmi szektorban, ha megszüntetnék a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartását.

A hipermarketeket emellett a válságadó is sújtja: a Tesco például 12,1 milliárd forintot, a Spar 6,1 milliárd forintot fizet be a központi költségvetésbe.

terület önkormányzat hipermarket kamara beruházás
Kapcsolódó cikkek