Cégvilág

Törökország lehet a zavargások nyertese

Átalakulhat az idei szezonban az európai és egyben a magyar turisták „utazási térképe”, ha elhúzódnak a zavargások Egyiptomban és Tunéziában.

A helyzet nagy nyertese Törökország lehet, ahol a megnőtt kereslet miatt az árak elindultak felfelé. Az egyiptomi és tunéziai utaknál – újraindulásuk után – akár 20-30 százalékos árzuhanás várható.

Egyiptom és Tunézia időszakos kiesése nagy űrt hagyott maga mögött a magyar kiutaztatási piacon, mivel itthon ezek az úti célok számítanak a késő téli–tavaszi időszak slágereinek. A hazai irodák alig várják, hogy a Külügyminisztérium feloldja az országokra vonatkozó utazási tilalmat, addig pedig új járatokkal és célállomásokkal próbálják minimalizálni forgalomkiesésüket. „A tervezettnél egy hónappal korábban, már március 25-én elindítjuk a Törökországba irányuló, a Neckermann-nal és a Kartagóval közösen üzemeltetett heti egyszeri charterünket, hogy valamennyire pótoljuk a jelenleg szünetelő észak-afrikai desztinációkat” – mondta Zám Tibor, a Best Reisen ügyvezető igazgatója.

Meglátása szerint azonban nagy gondot okoz, hogy Egyiptomnak gyakorlatilag nincs alternatívája a téli–tavaszi időszakban, legalábbis hasonló árkategóriában. „A Vörös-tengerben ilyenkor már fürödni és búvárkodni lehet, a Kanári-szigeteken, valamint a török Riviérán viszont nincs még ilyenkor strandidő. Kuba, illetve az egyéb egzotikus utak pedig mintegy kétszer annyiba kerülnek az előbbieknél” – magyarázta az ügyvezető. Tapasztalataik szerint a februárban elmaradt utak esetében még inkább más úti célokra foglaltak át a pórul járt utasok, a márciusi és későbbi időpontokra foglalókra viszont inkább a kivárás, az utak elhalasztása a jellemző.

„Jellemzően a Zöld-foki-szigeteket választották azok az utasaink, akik az észak-afrikai útjuk helyett más desztinációra foglaltak át, de volt olyan is, aki jelentős ráfizetéssel inkább Thaiföldre utazott Egyiptom helyett. Emellett folyamatosan nő az érdeklődés a heteken belül induló török ajánlatok iránt” – mondta Nagy Melinda, a Kartago Tours jogi képviselője, aki szerint egyértelműen ez utóbbi ország lehet a haszonélvezője annak, ha elhúzódik a konfliktushelyzet Egyiptomban és Tunéziában. Hasonlóan vélekedik Zám Tibor is, aki szerint Törökország az az úti cél tavasszal, amely képes lehet felszívni azon európai utasok tömegét, akik Egyiptom helyett valami „hasonlót” szeretnének, ugyanis hatalmas és folyamatosan javuló minőségű szállodakapacitással rendelkezik az ország, és az árszínvonal is nagyjából az egyiptomihoz mérhető. „A már most jelentősen megnőtt kereslet miatt azonban drágulás kezdődött” – tette hozzá. Amennyiben elhúzódik a bizonytalanság az észak-afrikai országokban, akkor késő tavasztól Spanyolország, illetve Görögország is érezhető turistatöbbletre számíthat, ami az ottani árakat is felfelé húzhatja.

A szakmabeliek abban mindenképpen egyetértenek, hogy a helyzet rendeződése után Tunéziában és Egyiptomban is jelentős árzuhanásra lehet számítani. „Akár 20-30 százalékkal is csökkenhetnek a hotelárak a térségben, ugyanis az ottani partnerek várhatóan igen komoly engedményeket kényszerülnek majd tenni a turisták visszacsábítása érdekében. Az, hogy ez az utak díjában mekkora mértékben tükröződik majd, függ a zavargások okozta olajár-emelkedéstől is, amely megjelenhet a repülőjegyek árában” – véli Zám Tibor. Így ha viszonylag gyorsan normalizálódnak az állapotok Egyiptomban és Tunéziában, az utaztatók szerint a rendkívül árérzékeny magyarok rövid idő elteltével újra tömegesen indulhatnak pihenni az észak-afrikai országokba a korábbinál is kedvezőbb részvételi díjaknak köszönhetően. „Még az is elképzelhető, hogy a nyári szezonban emiatt a korábbi évekhez képest is több honfitársunk utazik majd ezekbe az országokba. Hozzáteszem, hogy már most is jelentős az érdeklődés az egyiptomi és tunéziai utak újraindítása iránt – főként a visszatérő vendégek részéről.

Természetesen, amint kikerülnek az országok az I-es, nem ajánlott kategóriából, a lehető legkorábban, a szükséges felkészülés után már indítjuk is újra a chartereinket” – mondta Nagy Melinda. Zám Tibor közlése szerint a Best Reisennél a jelenlegi állás szerint Tunéziába április elsején, Egyiptomba pedig március huszadikán indítják újra a járataikat.

Pénzt nem buktak az irodák

Az észak-afrikai zavargások miatt törölt utak effektív veszteséget, pluszköltségeket nem okoztak az utazási irodáknak, bevételkiesést viszont annál inkább. Mint azt Zám Tibor elmondta: bár az ottani szállodáknak előre befizetett díjakat nem kapták vissza, azt a későbbiekben beszámítják majd az egyiptomi és tunéziai partnerek.

A légitársaságokkal kötött szerződések pedig „szünetelnek” a vis maior helyzet miatt, így az elmaradt charterek sem kerülnek pénzbe az utaztatóknak. Az irodák forgalomkiesése azonban jelentős: a leállások miatt körülbelül ezer utasa eshet ki időszakosan a Best Reisennek, amely a múlt év során mintegy 17 ezer turistát repített Egyiptomba, s hasonló elmaradás jelentkezhet a Kartago Tours utasszámában is.

A légitársaságokkal kötött szerződések pedig „szünetelnek” a vis maior helyzet miatt, így az elmaradt charterek sem kerülnek pénzbe az utaztatóknak. Az irodák forgalomkiesése azonban jelentős: a leállások miatt körülbelül ezer utasa eshet ki időszakosan a Best Reisennek, amely a múlt év során mintegy 17 ezer turistát repített Egyiptomba, s hasonló elmaradás jelentkezhet a Kartago Tours utasszámában is. -->

turizmus Best Reisen Törökország utazás Neckermann Egyiptom
Kapcsolódó cikkek