Cégvilág

Eltűnnek a bontásra szánt autók a feketegazdaságban

A fémtörvény módosítása – amely az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorítását tűzte ki célul – tavaly áprilisban lépett hatályba. A jogalkotó szándéka szerint így az illegális színesfém-kereskedelem igen nagy kockázatot jelent. Ám a gyakorlatban nem váltak be a hozzá fűzött remények – állítják Heves megyei vállalkozók.

Ezt a feltételezést erősíti a legálisan dolgozó autóbontók tulajdonosaiban az, hogy ma már forgalomból történő kivonás céljából az erre jogosultsággal rendelkező bontókba csak az autók fele, harmada érkezik. Arról a vállalkozóknak fogalmuk sincs, hová lesz a többi jármű - írta a Heol.hu.

Szűcs Lajos, a Heves megyében bontási engedély kiadására jogosult két cég egyikének vezetője szerint jelei vannak annak, hogy valami nincs rendben a piacon. Míg tavaly 85 járművet vittek be hozzájuk, addig az idén idáig mindössze tízet. Ez szinte már a nullával egyenlő, hiszen évi ezer jármű szétbontására lenne kapacitásuk. De a másik hatvani vállalkozó sem mondhatja, hogy megy az üzlet, hiszen hozzá három forgalomból kivonandó autó futott be. Ugyanakkor begyűjtő csapatok járják az országot. Egész illegális iparág épült már ki.

Mondják, hogy akad magánszemély, akinek százas nagyságrendben van a tulajdonában gépjármű. Persze a tulajdonváltást az okmányirodán soha nem jelentik be. Olyan hírek is keringenek, hogy a begyűjtött kocsik Szlovákiában tűnnek el végleg.

bontó feketegazdaság autó bontás
Kapcsolódó cikkek