Cégvilág

Miért érdemes száműzni a "kütyüket" a hálószobából?

Egy amerikai alváskutató szervezet szerint a szórakoztatóelektronikai eszközök csökkentik alvásidőt.

A National Sleep Foundation kutatásában arra próbált rájönni, hogyan befolyásolja a "kütyük" elterjedése az alváskultúrát? A megkérdezettek 95 százaléka azt állítja, hogy valamilyen elektronikus berendezést használ egy órával lefekvés előtt, kétharmaduk pedig úgy érzi, hogy nem alussza ki magát rendesen.

Charles Czeisler, a Harvard orvosi karának professzora a Bloombergnek elmondta: a mesterséges fények csökkentik az alvásért felelős melatonin hormon termelődését, vagyis az elektronikus berendezések csökkentheti az alvásidőt. A 46 és 64 év közötti megkérdezettek túlnyomó többsége tévét néz lefekvés előtt, míg a 13 és 18 év közöttiek több mint harmada játszik videójátékokat esténként. Ezek a készülékek egyébként a 19-29 évesek 28 százalékát is meghódították maguknak, már ami a lefekvés előtti játékot illeti.

A szakértők szerint a helyzetet tovább rontja, hogy a fiatalok többsége nem kapcsolja ki esténként a mobiltelefonját, így tízből egy fiatalt felébresztenek a hívások és sms-ek. Czeisler szerint a 13-18 éves korosztály helyzete a legaggasztóbb, hiszen ők másfél-két órával kevesebbet alszanak naponta, mint egy évszázaddal ezelőtt élő társaik, ami havonta 50 órás alvási mínuszt jelent. Czeisler azt állítja, a szülőknek el kell távolítaniuk a technológiai eszközöket a gyerekek hálószobájából, ha azt akarják, hogy jól teljesítsenek az iskolában.

A kevesebb alvással minden korosztály koffein tartalmú italok bevetésével birkózik meg, az átlagos napi fogyasztás 3,5 deciliter és minden korcsoportnál jellemző a napközbeni szunyókálás.

sms felmérés koffein alvás iskola videójáték kütyü hálószoba
Kapcsolódó cikkek