Cégvilág

"Nagyon rossz ötlet a távhőárak befagyasztása"

Az extrém helyzeteket lehetne helyileg kezeli, de nagyon rossz ötlet a távhőárak befagyasztása – mondta Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője a HVG-nek adott interjúban. Szerinte, ha a kormány a rezsiköltségeket szeretné kordában tartani, az elfogyasztott mennyiséget kellene féken tartania.

Kaderják Péter úgy látja, szerencsésebb lenne, ha a kormány a Széchenyi-tervből megfelelő forrást biztosít a távhővel fűtő családoknak a szigetelésre, ablakcserére. A távhő-fogyasztók már most is 20 százalékkal alacsonyabb áfát fizetnek. Kaderják Péter szerint a távhőról szóló kommunikáció alapján az az ember érzése, hogy a távhő-fogyasztók a legalacsonyabb jövedelmi helyzetben vannak, pedig a kutatások szerint a távfűtéses lakásban élők között vannak nagyon gazdagok és szegények is.

A szakember attól tart, hogy a kormány következő lépésben „talál” valamilyen külön forrásból származó olcsó gázt, amelyet a távfűtő művek vásárolhatnak meg, ami valóban nem piacbarát megoldás lenne.

Kaderják Péter annak kapcsán nyilatkozott, hogy Lázár János javaslata szerint kevésbé támogatná a kormány az egyszerre hőt és áramot termelő erőműveket, amelyet ha az Országgyűlés elfogad, egyes településeken komolyan megemelkedhetnek a távhőárak. A kormány erre azt a választ adta, hogy hatóságivá teszi a távhő árakat.

energia távhő Lázár János Kaderják Péter fűtés Széchenyi-terv
Kapcsolódó cikkek