Cégvilág

Nem szennyezettek a japán importélelmiszerek

Az eddigi vizsgálatok szerint nem sugárszennyezettek a Japánból az Európai Unióba importált élelmiszerek. "Semmit nem találtunk" - jelentette ki szerdán az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi felelősének szóvivője.

Frederic Vincent elmondta, hogy a bizottság a múlt héten szólította fel a tagországokat a szükséges vizsgálatok elvégzésére, s a most nyilvánosságra került első eredmények nem jeleztek sugárveszélyt az élelmiszerekben.

Az tagországai az unió élelmiszeripari gyorsriasztási rendszerén (RASSF) keresztül értesíthetik az uniós hatóságokat és a többi tagországot egy esetleges szennyezettségről.

Ugyanakkor a szóvivő utalt arra, hogy az Európai Uniónak viszonylag csekély a Japánból származó élelmiszerimportja, tavaly mindössze 65 millió eurót tett ki: a tagországok elsősorban halat, valamint tenger gyümölcseit vesznek Japánból.

Japánban is egyelőre csak a balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű körzetében találtak sugárszennyezést spenótban és tejben. Az energiaügyi biztos szóvivője arról számolt be, hogy a levegőben sem észlelték a radioaktív sugárzás szintjének a növekedését. Marlene Holzner szerint a szakemberek óránként végeznek méréseket.

A japán hatóságok korábban arra figyelmeztettek, hogy a fővárosban, Tokióban a csapvíz nem biztonságos a gyermekek számára, miután két alkalommal is tesztelték a helyi hálózatot.Az egészségügyi minisztérium már korábban közölte, hogy a megsérült atomerőmű környékén az egészségre is veszélyes, megnövekedett sugárdózist mutattak ki 11 féle zöldségben, például káposztában és brokkoliban. Fukusima prefektúra vezetése azt tanácsolja a helyieknek, hogy egyáltalán ne egyenek a környéken termelt leveles zöldséget és semmi olyat, ami ezeket tartalmazza.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IEA) adatai szerint az erőmű 20 kilométeres sugarú körzetében a radioaktivitás szintje 2 és 160 microsievert között van, de a füst észlelése előtt két órával ez a 435 microsievert is elérte. Az IEA által mért érték 1600-szorosan haladja meg a normális sugárzás szintjét.

gyorsriasztás Japán rassf Fukusima atomerőmű sugárfertőzés
Kapcsolódó cikkek