Cégvilág

Perrel fenyegetik az energiacégek a német kormányt az atomleállás miatt

A német energiakonszernek – egyebek mellett az E.on perrel fenyegetik a német államot a nyolcvanas évek vége előtt üzembe helyezett atomerőművek három hónapos leállítása miatt - írja a Süddeutsche Zeitungra hivatkozva a Spiegel.

Mint ismeretes, Angela Merkel német kancellár kedden bejelentette, hogy Németország a japán földrengést követően a fukusimai atomerőművet ért baleset miatt három hónapra lekapcsolja az energetikai hálózatról az 1980 vége előtt üzembe helyezett hét atomreaktorát.

Ha a kormány a hét legrégebben üzembe helyezett atomreaktor leállítását elrendeli, s azokat lekapcsolja a hálózatról az energiaszolgáltatók jogi útra terelik az ügyet – írja a Spiegel. Az E.on már a környezetvédelmi minisztériumnál jelezte, hogy ellenzi a lépést.

A szolgáltatók az Atomenergia Paktumban foglalt veszélyvédelmi szabályokra hivatkoznak, mint mondják a leállás kedvezőtlen a vállalat üzletmenetére nézve, amely a részvényekre is hatással van, elvégre ez a vállalatok vagyonába történő beavatkozás lenne.

Az E.on elnöke Johannes Teyssen már hivatalos nyilatkozatában is egy lehetséges perről beszélt. Az E.on az Isar elnevezésű atomreaktorait érintené a lépés, a REWE esetében a Biblis A és B reaktort kellene leállítani. Az E.on ugyan már bejelentette, hogy önként lekapcsolja az Isar 1-es reaktort a hálózatról, s csak csökkentett üzemmódban működik tovább.

Az idézett környezetvédelmi szakjogász szerint sincs a német kormánynak jogi alapja arra, hogy központilag rendelje el a reaktorok lekapcsolását.

A súlyos japán erőműbaleset nyomán Németországban felerősödött atomenergia-ellenes hangulat miatt Merkel már előző nap bejelentette, hogy három hónapra felfüggesztik azt a tavalyi koalíciós megállapodást, amelynek alapján folyamatban vannak az atomerőművek működési idejét meghosszabbító eljárások.

A leállással 7076 megawattnyi kapacitás esne ki az energiaszolgáltatásból. Németország fogyasztásának 10 százalékát fedezik atomenergiából. 

Németország energia atomenergia Japán Merkel atomerőmű Angela
Kapcsolódó cikkek