Cégvilág

A TV-knek le kell mondaniuk a sávról a mobilosok javára az USA-ban

Az amerikai szövetségi kommunikációs bizottság (FCC) arra figyelmeztetett, hogy a korábban televíziós jelek közvetítésére használt hullámsávokat is fel kell használni, különben spektrum krízis következik be.

A médiafelügyeleti hatóság szerint a növekvő mobilinternet penetráció következtében további sávszélességre van szükség, csakhogy a televíziós csatornák már gyakorlatilag a teljes, használható spektrumot igénybe vették. A fejlesztéshez tehát valakinek le kell mondania a sávszélességről, a televíziós szolgáltatók viszont egyelőre nem hajlanak erre - tudósít a Reuters.

Az FCC árverésen értékesítené a frekvenciákat, de a televíziós szakma vezetői szerint az elképzelés a rendszer egészének működését sodorja veszélybe. A tévések attól tartanak, hogy a mobilcélokra használt frekvencia blokkok kialakítása növeli az interferencia lehetőségét. Az FCC igyekszik biztosítani a televízióknak a maximális kompenzációt és rugalmasságot az átalakítás kapcsán, de a szervezet hangsúlyozta: ez nem jelentheti azt, hogy minden csatorna azt a frekvenciát használhatja majd, amit eddig.

Jelenleg mintegy 25 millió amerikai használja a mobilját internetes videótartalmak megjelenítésére. A mobilinternet terjedése nyomán a hálózat százhúszszor nagyobb sávszélességet igényel, mint a régi rendszerek.

szélessáv frekvencia árverés sávszélesség
Kapcsolódó cikkek