Cégvilág

Árvíz, vörösiszap - Fejlesztik a készenléti kommunikációs rendszert

Az itthon már ötödik éve használt készenléti kommunikációs rendszer lehet a Magyarországon még nem működő egységes európai segélyhívó rendszer alapja. A zárt, lehallgatásbiztos mobilhálózatot a jövőben nemcsak a készenléti szakszolgálatok, hanem a közüzemi cégek, energiaszolgáltatók, közlekedési társaságok vagy maga a Paksi Atomerőmű Zrt. is használhatja.

Az elmúlt évek hazai katasztrófahelyzetei (árvíz, vörösiszapömlés) mellett az idén a soros uniós elnökség is kiemelt feladatot jelent az egységes digitális rádiótávközlő (EDR) rendszert üzemeltető Pro-M Zrt.-nek – mondta a Professzionális Mobiltávközlési Nap budapesti rendezvényén Kozma Béla, a Magyar Telekom csoporthoz tartozó társaság vezérigazgatója. A készenléti kommunikációs hálózatra az eredetileg szánt 20-22 milliárd forintos beruházás mellett az öt évvel ezelőtti indulás óta további 5 milliárd forintot fordított a cég. A 42 ezer felhasználói kapacitással, 270 bázisállomással rendelkező rendszert jelenleg 26 hazai készenléti szervezet (rendőrség, tűzoltóság, mentők, katasztrófavédelem) veszi igénybe, 37 ezer készülékkel. A Pro-M az állammal kötött, 2015-ig szóló szerződés alapján évi 9,3 milliárd forintért látja el szolgáltatói feladatait.

Kozma Béla kiemelte, öt év távlatában már látszik, hogy szükség lesz az alaphálózat további bővítésére, részben az újabb technológiák telepítése nyomán, részben a további potenciális ügyfelek kiszolgálása miatt. A rendszer megfelelő bázisa lehet a 112-es hívószámú egységes európai – de Magyarországon még nem megfelelően működő – segélyhívó rendszernek. Egy tavalyi kormányrendelet szerint pedig már közcélú felhasználók is csatlakozhatnak hozzá, idesorolhatók a közüzemi szolgáltatók, az erőművek, polgárőrségek, közszolgálati feladatokat ellátó nem állami készenléti szervezetek is. A bővítő beruházások várhatóan további néhány milliárd forintba kerülnek.

Guba Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője elmondta, a rendszer üzembiztosnak bizonyult a válsághelyzetekben, és jól teljesített a magyar uniós elnökségi feladatokban is. Phil Godfrey, a Tetra Association elnöke kiemelte, a magyarországi hálózat színvonalát is minősíti, hogy a szervezet a jövő hónap végén Budapesten rendezi meg világkonferenciáját.

Ma a világ 114 országában van Tetra-technológián alapuló készenléti kommunikációs rendszer.

Technológiai háttér

Magyarország a szóba jöhető készenléti kommunikációs technológiák közül öt évvel ezelőtt a Tetra (Terrestrial Trunked Radio – földi trönkölt rádió) technológia mellett döntött. Ez az a zárt távközlési szabvány, amely lehallgatásbiztos módon képes egyetlen rádióegységről egyéni és csoportkommunikációt, üzenetküldést és mobil-adatszolgáltatást nyújtani. A Tetra-rendszerek az erre a célra előírt európai frekvenciasávban működnek. A mérnökök már dolgoznak a különböző országokban meglévő hálózatok összekapcsolásához szükséges fejlesztéseken is.


segélyhívás katasztrófahelyzet készenláéti kommunikáció
Kapcsolódó cikkek