Cégvilág

Átadták a Szeged-Makó autópályát - ma még ingyenes!

Átadták ma az M43-as autópálya 31,6 kilométeres Szeged és Makó közötti szakaszát, az autósok már délután autópályán juthatnak el szinte a határig. Éjfélig a pálya használata ingyenes.

Ez az út is példája annak, hogy a gazdaság élénkítéséhez az infrastruktúra fejlesztésére van szükség - mondta az M43-as autópálya átadásán Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán, a Szeged melletti Móra Ferenc-hídon.

Az államtitkár kifejtette: nagyon fontos az átadott szakasz a környező település lakóinak, köztük Szeged város polgárainak, akik hatalmas átmenő forgalomtól szabadulnak fel. Emellett a megyének is fontos, hiszen gazdasági vonzerejét növeli és a remények szerint élénkíti a beruházásokat az európai közlekedési vérkeringésbe kapcsolódó autópálya. Remények szerint még idén folytatódik a beruházás Nagylakig, és Romániában is megkezdődnek a kivitelezési munkálatok.

A tervek szerint hamarosan Bukarestig, Konstancáig vagy akár Athénig el lehet jutni, mindvégig autópályán haladva. „Kiváló példája a beruházás annak, hogyan kell és lehet uniós forrásokat felhasználni, uniós célok érdekében, mely közelebb hoz egymáshoz két országot” – fogalmazott az államtitkár. Ezzel a Románia felé tartó tranzitforgalom nagy része elkerüli a két alföldi város Makó és Szeged központját.

Az M43 autópálya a gazdasági tárca 2007-es rendelete alapján díjköteles útszakasz. Az alól kivétel az M5-ös autópálya és a régi 5-ös főút közötti rész, melyet a D1 kategória járművei – 3,5 tonna alatti gépjárművek – díjmentesen vehetnek igénybe, azonban a D2, D3, D4 kategóriák számára ez a szakasz is díjköteles.

Tisza-híd makó m43 autópálya matrica Szeged Völner Pál
Kapcsolódó cikkek