Cégvilág

GM: Eladná pakettjét a kormány, óriásit bukhatnak az adófizetők

Az Egyesült Államok kormánya újabb jelentős részt értékesítene a még meglévő General Motors-pakettjéből idén. A lépéssel hatalmasat buknának az adófizetők.

A válság kitörésekor az Obama-adminisztráció kész volt meggyőzni mindenkit, hogy az autógyártók megmentése nem csak a cégek presztízse és a összeomlásának elkerülése miatt fontos, hanem az állam az ügylet végén jelentős haszonnal is fog kiszállni az üzletből. A ötlet jónak is tűnt, hiszen az szakszervezetek, a pénzintézetek és a kormányzat egyaránt kinyilvánította a szándékát, hogy az adófizetők pénzén rázzák gatyába a céget, majd a megemelkedett részvényárfolyammal minden résztvevő jól jár.

Csakhogy nem így történt, egy álommal szegényebb lett újra az autógyártók megmentésében lehetőséget látó állampolgár. A General Motors részvényei tegnap 30 dollár alatt fejezték be a kereskedést, ami még a kibocsátáskori 33 dolláros értéket is alulmúlja. Ám ahhoz, hogy a büdzsé - és az adófizetők - nyerjenek az ügyleten, legalább 53 dollárig kellene visszaküzdenie magát a részvényárfolyamnak, ami a következő néhány évben minden bizonnyal lehetetlen lesz.

A Wall Street Journal értesülései szerint a kormányzat szabadulna a még a birtokában lévő részvényektől, ami valószínűleg tovább fogja tolni lefelé az árat. A részvények már most is 23 dollárral érnek kevesebbet, mint a nullszaldós érték, márpedig a könnyű kiszámolni, hogy ha ezen az áron sikerülne eladni a mintegy 500 millió darabos pakettet, az is 11,5 milliárd dolláros veszteséget jelent az adófizetőknek.

részvény eladás adófizető segély General Motors kormány pakett
Kapcsolódó cikkek