Cégvilág

Lakás 42 ezres négyzetméteráron? - Itt a nagy ingatlantérkép

Az ingatlanokkal kapcsolatos gazdasági vagy akár személyes döntéseket segítheti, valamint az ügyfelek és a bankok közötti bizalmatlanságot csökkentheti az a széleskörű, könnyen érthető adatbázis, amely mától látható az OTP Jelzálogbank honlapján.

A hitelintézet OTP Értéktérkép néven saját adatbázisát, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal birtokában lévő adatok felhasználásával készítette az értéktérképet, mely 174 statisztikai kistérség, valamint 161 fővárosi irányítószám alapján vizsgálta az ingatlanok forgalmi adatait 2007 és 2010 között.

Az adatokat mindenki számára jól érthetően, térképeken szemlélteti az összeállításban szerepelnek az ingatlanok árai, árváltozásai, forgalomváltozásai, valamint a hitelintézet szakértői azt is vizsgálták, hogy egy-egy terület mennyire számít válságállónak.

Az OTP Értéktérkép Magyarországon először kínál mindenki számára hozzáférhető, helyi szinten is részletes, megbízható adatokat az ingatlanok áráról, azok változásáról és válságállóságáról – mondta Gyuris Dániel az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója. A bankvezető azt is elmondta, hogy a nemzetközi módszereken alapuló, széleskörű adatbázisra támaszkodó elemzéseket félévente frissítik.

A ma nyilvánosságra került adatokból kiderült, hogy a válság nem mindenütt járt az ingatlanárak csökkenésével és a forgalom visszaesésével. Az nem egységesen reagált a válságra, mert jelentős területi különbségek alakultak ki. A főváros XI. kerületében két év alatt 3 százalékkal nőttek, a VI. kerületében 30 százalékkal csökkentek az ingatlanárak.

Az adatgyűjtésből kiderül, hogy 2008 és 2010 között országosan 6,9 százalékkal, Budapesten 8 százalékkal csökkentek az ingatlanárak. Az árak nagyon szélsőséges értékek között mozognak, hiszen Újpalotán 159 ezer, a Várban 584 ezer forint egy négyzetméter. Az átlagos négyzetméterár 262 ezer forint a fővárosban.

A kutatások alapján készített térképekről látszik, hogy a családiházas övezetekben hasonlóak az árak, mint két éve, a lakótelepeken viszont nagyobb áresés volt tapasztalható. A térképekről az is kiderül, hogy a budai ingatlanok értékállóbbak.

Az ingatlanforgalmazás jelentősen visszaesett 2008 és 2010 között: Budapesten 38 százalékos volt a csökkenés. Az ingatlanok forgási sebessége 2,4 százalék volt vidéken, még nagyobb volt a csökkenés a forgalom ott 53 százalékkal esett vissza, a forgási sebesség 1,5 százalék. Vidéken is jelentős különbségek voltak az egyes területek között, az átlagos négyzetméterár 42 ezertől 122 ezer forintig terjedt. A forgási sebesség 2,8 százaléktól 0,3 százalékig terjedt.

négyzetméter ingatlan ingatlanár OTP értéktérkép forgási sebesség OTP Jelzálogbank forgalom
Kapcsolódó cikkek