Cégvilág

Vendéglátósok: Csak árt a dohánytörvény

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításával kapcsolatban a vendéglátóhelyek tulajdonosainak körében végzett kutatást 2011. áprilisában a Századvég Alapítvány, melynek eredményeit a Magyar Vendéglátók Ipartestülete mutatta be a keddi sajtókonferencián.

A reprezentatív felmérésből kiderül, hogy a tulajdonosok 65,9 százaléka szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a törvény eléri-e célját vagy sem, 63,5 százalékuk szerint a szabály sérti a vendéglátósok és/vagy vendégeik jogait, és negatívan vélekednek a szabályozás vállalkozásokra gyakorolt hatása tekintetében is. A megkérdezettek 51 százaléka számít forgalomcsökkenésre a bevezetést követően, a kocsmák, éjszakai szórakozóhelyek 41 százaléka pedig drasztikus, 40 százalékot meghaladó forgalomcsökkenést prognosztizál a törvénymódosítás életbe lépése esetén.

A tájékoztatón a horvát és a törökországi dohányzásellenes törvények hatásairól is beszámoltak. Eszerint Horvátországban ma több mint 7000 vendéglátóhelynek van engedélye zárt téri dohányzásra. A Horvát Kereskedelmi – és Iparkamara adatai szerint a szabályozás azonban nem hozta a várt eredményeket. A dohányzás mértéke nem csökkent a szabályozás hatására; Horvátországban ma is minden harmadik ember cigarettázik. Sőt, a TDR, Horvátország és Dél-kelet Európa legnagyobb cigarettagyártója 2010-ben növelte eladásait: több mint 13 milliárd cigarettát adtak el, 4,4 százalékos volumennövekedést elérve. 

A horvát vendéglátóegységekből – és minden zárt közösségi helyről, a pszichiátriai intézmények kivételével – 2009 áprilisában száműzték a dohányzást. 4 héttel a törvény életbe lépése után szignifikáns – a kisebb vendéglátóegységekben 30-50 százalékos – bevételkiesés volt tapasztalható, illetve több száz vendéglátói dolgozót bocsájtottak el.

Törökországban 2009 júliusában lépett hatályba a zárt köztereken és közösségi helyeken – beleértve a kávé- és teaházakat, klubokat és bárokat – dohányzást tiltó jogszabályozás. A WHO hivatkozásai szerint a törvény életbe lépése után a vendéglátóipari munkahelyek bevétele 5,2 százalékkal, a vendéglátóipari létesítmények által befizetett több mint 20 százalékkal nőtt 2009-ben. Ellenben az Ipsos KMG által készített 2010 év végi kutatás szerint mind a török állampolgárok, mind a szórakozóhely-tulajdonosok elégedetlenek a törvénnyel. A lakosság többsége (69 százalék) szerint a törvény sérti az alapvető szabadságjogokat, míg a vállalkozók működési nehézségekre, forgalomcsökkenésre panaszkodnak.

A magyar vendéglátóipari szervezet szerint a légtisztítóval felszerelt dohányzó "inkubátor" megoldást jelenthet a drasztikus dohányzást tiltó szabályozásokkal szemben, hiszen a dohányzók szabadságjogainak megsértése nélkül védi a nemdohányzókat a passzív dohányzás káros egészségügyi következményeitől. Az ÁNTSZ levegő munkacsoportja által is bevizsgált szűrőrendszer által megtisztított levegő tisztább, mint a dohányfüst által még nem szennyezett levegő. Működési elvét illetően a kabin a dohányzás okozta füstöt keletkezése pillanatában elszívja, és egy szűrőrendszeren keresztül teljesen tisztán visszaadja környezetének.
 

vendéglátós Vendéglátók Ipartestülete Századvég felmérés WHO dohánytörvény dohányzás
Kapcsolódó cikkek