Cégvilág

A Google az egyik legnagyobb klímagyilkos?

A Google minden keresése annyi áramot fogyaszt, mint egy energiatakarékos égő egy óra alatt. A világháló az elmúlt években az egyik legnagyobb széndioxid kibocsátó lett az egész világon.

A komputeripar lobbistái évek óta zöld programokkal házalnak, azonban az így kialakított valóság szintén virtuális. Hiába mondja a szlogen, hogy aki a világhálón mozgatja az embereket és árukat, az jót tesz a környezetnek. A „Green-IT“ , vagyis a Zöld információs technológia a világ egyik legnagyobb IT kiállítása, a Cebit szlogenje, így azt hihetnénk, minden rendben van. Nincs rendben

A számítástechnikai eszközök a világ legnagyobb áramfogyasztói közé kerültek, a drezdai Műegyetem kutatói szerint a web 2030-ra annyi áramot igényel, amennyit jelenleg a világ összlakossága fogyaszt. Most mintegy három százalékot igényel a világfogyasztásból a háló, beleértve a telefon és mobiltelefon hálózatok igényeit is Ha az ipari országok jelenlegi lefedettsége jellemezné az egész bolygót, akkor ez a fogyasztás már most negyven százalékon lenne! Az internet egy másik becslés szerint akkora környezeti terhelést okoz, mint a légi közlekedés. 2000 és 2005 között a világháló áramigénye a duplájára nőtt.

2005-ben világszerte kereken 20, egyenként ezer megawattos erőműre volt szükség csak az internet és a hozzá kapcsolódó számítógépek energiaigényeinek kielégítésére. A gombamód szaporodó szerverparkok jelentik a legnagyobb problémát.

A cikk folytatását elolvashatja a Világtudomány.hu oldalon

áram energiatakarékos üvegházhatás internet klíma Google
Kapcsolódó cikkek