Cégvilág

Áron alul adott el rakétamotorokat az USA-nak az orosz cég

Az orosz számviteli hivatal szerint az Energomash orosz gépipari cég a termelési költség felének megfelelő áron adott el rakétamotorokat az Egyesült Államoknak.

A céget emiatt 32 millió dollár összegű veszteség érte. A hivatal nem közölte, hogy mennyi RD-180-as motort adtak el, csak annyit tudni, hogy a veszteség 2008-2009-ben következett be és a cég teljes veszteségeinek 68 százalékát adta. Az Energomash fejleszti ki és gyártja a motorok többségét az orosz hordozórakéták részére. Az orosz cég az amerikai Atlas V indítórendszerek részére szállít RD-180-as típusú motorokat.

Az Egyesült Államok sikeresen bocsátott fel a floridai Kennedy űrközpontból egy Atlas 5 típusú nehéz hordozó rakétát, olyan műholddal, amely az Egyesült Államokkal kötött kereskedelmi egyezmény keretében épült. Az Atlas rakétát orosz gyártmányú RD-180 motor hajtja, amely egy rendkívül a Ria Novosztyi jelentése szerint hatékony, nagynyomású belső égésű ciklussal működik.

Az RD-180 használatának a jogát a General Dynamics Space Systems Division (amelyet később a Lockheed Martin vásárolt meg) az 1990-es évek elején szerezte meg többek között az Atlas program részére. Az RD180-at először az Atlas III hordozórakétán alkalmazták 2000 májusában és azóta több mint húsz, Atlas-családhoz tartozó szállító eszköznél használták.

atlas rakéta motor energomash Orosz műhold amerikai
Kapcsolódó cikkek