Cégvilág

Külföldi befektetők támogatása: Vannak kemény eszközök

Takarékosabb működést ígér a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, mint elődje az ITDH. Közel 10 ezer munkahely teremtését ígéri a külföldi befektetők segítségével a hivatal az autóipari beruházásokon túl.

Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke beszámolt a szervezet idei eredményeiről. Jelenleg 15 olyan befektetésösztönzési projektet kezelnek, amelyek összértéke 350 millió euró, és 9400 új munkahely megteremtését jelenti, amelyben nincsenek benne az autóipari óriásberuházások. Élelmiszeripar, biotechnológia területén jelentős az érdeklődés.

A kereskedelemfejlesztés és az exportfejlesztés terén rendezvények és tanácsadás a fő eszközei a HITA-nak. 37 ilyen rendezvényt tartottak, ezeken nagyjából 30 millió euró exportra szóló megrendelést sikerült elérniük a vállalkozóknak a saját bevallásuk szerint.
Szakmai szövetségekkel, kamarákkal együttműködve dolgoznak, de a következő időszakban is leülnek több szervezettel tárgyalni az együttműködés reményében. A most konzultáción lévő külgazdasági stratégia a meglévő piacok fejlesztése mellett újakra is igyekszik kiterjedni. Dél-Kelet Ázsiát és az arab térséget említette az elnök. Az újraerősödő piacok közül kiemelkedik Szerbia, az országon keresztül az orosz piac vámmentesen érhető el.

A beszállítói láncok fejlesztése, új cégek bevonása is a törekvések között szerepel. Erre közös képzéseket indítanak a multinacionális cégekkel. Összesen 398 szakmai program fut jelenleg, ezek összértéke meghaladja az egymilliárd forintot.

A második félévre szóló tervek között szerepel, hogy például a nagy tradícióval bíró „life science”, vagyis a tágan értelmezett egészségipar, illetve az élelmiszeripar lehetőségeit bővítsék. Nem csak piacszerzésre, hanem az itteni tradíciókra épülő termelésre is van befektetői érdeklődés. Abban bíznak, hogy legalább 3000 magyar cég tud részt venni idén a programokon.

Vannak kemény és puha ösztönzési eszközök, amelyekkel az idetelepülő befektetőket támogatja az állam, a kemény eszköznek a pénzügyi támogatás számít. Az normáit azonban fontos szem előtt tartani.

Egy kormánydöntés volt az ITDH megszüntetése – reagált újságírói kérdésre a HITA-elnök. Hozzátette: szűkebb létszámmal dolgozik a hivatal, mint az elődje. Élvezik az előnyét annak, hogy a szervezet központi hivatalként működik, a Nemzetgazdasági Minisztérium alatt. Ennek hátránya a papírok száma, amit egy programhoz biztosítani kell. Az eredetileg tervezett, 5,6 milliárdos költségvetés jó része még nem érkezett meg a hivatalba, mert az EU-s GOP pénzekből származott. Az év eleji zárolás nyomán is spórolnia kell a hivatalnak, de még így is magasabb a forrás, mint az elődszervezetnél.

Az átalakuláskor tapasztalt zavarokkal kapcsolatos kérdésre azt válaszolta az elnök, hogy az átalakulásra nem volt feltétlenül elegendő az a két hónap, amelyet a kormány adott. A folyamatban lévő tárgyalásokat a minisztérium is felügyelte közben, ezért nem volt olyan érdeklődő, aki azért fordult volna el Magyarországtól, mert nem volt kihez fordulnia.

 

exportfejlesztés ITDH befektetésösztönzés Nemzeti Külgazdasági Hivatal hita
Kapcsolódó cikkek