Cégvilág

Maradnának az orvosok, de taszító a 80-90 ezres havi fizetés

Ultimátumot adtak az orvosjelöltek a kormánynak: ha december 31-ig nem kapnak ígértet a rezidensek 80-90 ezer forintos bérének emelésére, január 1-jén a munkáltatók kezébe adják a doktorok a felmondásukat, amelyeket tömegesen tesznek addig letétbe egy veszprémi ügyvédi irodában - jelentette be ma Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Megalázóan alacsony valamennyi doktor fizetése, ezért kérik, hogy a hazai átlagkeresetek háromszorosára emeljék a béreket. A rezidenseknek havi 200, a kezdő szakorvosoknak 300 ezer nettó bért tartanának méltányosnak. Végső figyelmeztetésnek szánták a felhívást, mert olyan mértékű az orvos elvándorlás az országból, hogy beavatkozás nélkül 2013. végére veszélybe kerülhet a betegellátás.

A jól képzett doktorokat tárt karokkal várják a fejlett országokba, ahol 10 ezer betöltetlen álláshely van, s profi állásközvetítők kínálják a hazainál tízszer jobb kereseteket. Papp Magor szerint morális válság van az egészségügyben, s nem egyszer lépik át a hatályos munkaügyi szabályokat, mert kevés az orvos, szükséges a túlóra, ami már-már veszélyes. Az elvándorlás tendenciája riasztó, hiszen amíg pár éve 600 körüli, tavaly már 1111 orvos kért igazolást a hatóságtól a külföldi munkavállalásához, többen, mint az évente végzett orvostanhallgatók.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint nem hagyható figyelmen kívül az ország gazdasági helyzete, de továbbra is tárgyal a rezidensekkel és keresi az alternatív forrásokat. Részletes cikkünk az orvosok helyzetéről a holnapi Világgazdaságban olvasható.

orvosok Papp Magor Magyar Rezidens Szövetség Szócska Miklós
Kapcsolódó cikkek