Cégvilág

Perek sorozata indulhat a Sony ellen

Mára vár választ az amerikai kongresszus a Sonytól az elmúlt hetek adatlopási botrányai miatt. A károsult ügyfelek sem tétlenkednek, a héten újabb csoportos keresetet nyújtottak be a japán elektronikai óriás ellen.

Máig kell választ adnia az internet történetének legnagyobb adatlopási ügyébe keveredett Sony illetékes vezetőjének az amerikai kongresszus hozzá intézett kérdéseire. Hirai Kazuónak, aki a japán elektronikai óriás videojáték-részlegét vezeti, és eddig kinézett neki akár a vezérigazgatói poszt is, többek között arra kell választ adni, a cég mikor és hogyan tudta meg, hogy betörtek az online rendszereibe, onnan milyen információkat vihettek el, hány felhasználó osztotta meg személyes, köztük titkos bankkártyaadatait a rendszeren keresztül.

A Sony számítástechnikai hálózatát ért hackertámadás jelentős károkat okozott. A 24,6 millió Sony Online Entertainment Network fiókot érintő betörés során bankszámla- és hitelkártyaadatok is az internetes bűnözők kezébe kerülhettek.

Mint ismert: egy hónapon belül kétszer is bejutottak illetéktelenek a Sony online játékhálózatába. Április közepén a hackerek a Sony PlayStation Network adatbázisát törték fel, néhány napja pedig kiderült, hogy május elején a Sony Online Entertainment Networköt is megtámadták.

Hirai Kazuo nincs könnyű helyzetben, néhány hete még a jövő vezetőjeként tekintettek rá, amire legalább azzal rászolgált, hogy többéves veszteségsorozat után a vezetésével sikerült ismét nyereségessé tenni a sokféle elektronikai dologgal foglalkozó Sony online játékrészlegét. Most pedig úgy tűnik, elsősorban az ő fejét követelhetik, mondván, nem ügyelt eléggé a szóban forgó rendszerek biztonságára.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

adatlopás Kauzo Sony
Kapcsolódó cikkek