Cégvilág

Így hódítja meg Németországot a Gazprom

A Gazprom orosz energiaóriás nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy beszállhasson a német árampiacra.

A Handelsblatt című német üzleti lap információi szerint Alekszej Miller, a Gazprom főnöke már a napokban megtárgyalja a közös projektek megvalósítására vonatkozó javaslatait Jürgen Grossmannal, az RWE főnökével Moszkvában tartandó menetrendszerű találkozóján.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom üzletágának vezérigazgatója már hétfőn kijelentette, hogy az orosz konszern profitálni akar a Németországban megvalósuló energiaváltásból, és partnerekkel együtt az áramtermelésbe akar beszállni.

A Handelsblatt felhívja a figyelmet arra, hogy a jövőben a német energiatermelés összetételében a nukleáris energiából történő kiszállás után a gázerőművek fontos szerepet játszanak majd. A Gazprom már megnevezte az E.On-t és az RWE-t a potenciális partnerek között és utóbbi közölte: nyitott az együttműködésre. A gázerőművek előnye, hogy segítségükkel gyorsan kompenzálhatóak a megújuló forrásoknak az időjárásból eredő esetleges kiesései és emellett széndioxid kibocsátásuk is alacsonyabb, mint a széntüzelésűeké.

Ugyanakkor a német cégek kifogásolják, hogy Moszkva megnehezíti számukra az orosz piacon való terjeszkedést, ezért rugalmasabb kondíciókat és árengedményeket sürgetnek. A Gazprom tisztában van azzal, hogy az áram jelenlegi nagykereskedelmi ára mellett a gázerőműveket képtelenség nyereségesen üzemeltetni. Megfigyelők ezért lehetségesnek tartják, hogy az orosz konszern a jövőben eltérő árakat kínál a hőenergiapiacra, tehát épületek fűtésére és az áramtermelésre.

Ugyanakkor – mint arról beszámoltunk – számos német szakember arra figyelmeztet, hogy a Gazprom túl nagy hatalmat szerez a német gazdaság fölött, az orosz óriásvállalat befolyása sokak szerint már veszélyes mértéket ér el. A lap idézi Alekszej Millert, a Gazprom vezérigazgatóját, aki a közelmúltban egy prágai gazdasági csúcson úgy fogalmazott: a Gazprom expanziója még csak kezdeti szakaszánál tart. A vállalat deklaráltan tovább növelné befolyását Németországban, ennek kapcsán érdeklődéssel figyeli az E.On ténykedését, hiszen a német konszern milliárdos értékű tulajdonrész eladására készül.

A Gazprom már közölte: kész arra, hogy megvizsgálja a legnagyobb német energiaszolgáltató, vagy annak gáz-leányvállalatának, a Ruhrgasnak a stratégiai részesedés megszerzésére vonatkozó ajánlatait - közölte Miller. A Gazprom vezére nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, a terveik között szerepel-e az E.On többségi tulajdonrészének megszerzése, azt azonban egyértelművé tette, hogy az orosz gázóriás olyan részesedést szeretne, amelynek segítségével Miller és csapata beleszólhat a német konszern stratégiai terveibe.

Ez a megjegyzés kényes helyzetre utal, hiszen egy jelentősebb részesedés megszerzésével a Gazprom ellenőrzést gyakorolhatna az E.On stratégiailag fontos vezetékrendszere fölött. A lap emlékeztet arra, hogy Berlin a múltban rendre megakadályozta, hogy stratégiai fontosságú vállalatokat orosz cégek vásároljanak fel, erre példa az Opel és az Infineon esete.

Miller gáz gázerőmű áramtermelés árengedmény
Kapcsolódó cikkek