Cégvilág

LTE: meghirdetik a francia frekvenciákat

Franciaországban meghirdetik az új generációs (LTE) frekvenciákat, az ezzel kapcsolatos határozatot a napokban írta alá Éric Besson digitális gazdaságért felelős miniszter.

A szolgáltatók szeptemberig nyújthatják be ajánlataikat. Az elképzelések szerint a 2,6 gigahertzes spektrumot négy részre osztják, a nyerteseket októberben hirdetik meg, míg a nagyon várt 800 megaherzes sávot 14 részre osztják, és 2012 elejéig nem adják oda az eredménnyel pályázóknak. (Az alacsonyabb frekvenciasávban költséghatékonyabb hálózatot építeni, kevesebb bázisállomás kell hozzá – a szerk.)

A szolgáltatóknak amúgy elég mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk, mivel május közepén a francia kormány kétmilliárd euróról 2,5 milliárdra emelte az aukciókból várt bevételi tervet.

Az operátorokkal szembeni elvárás, hogy 12 éven belül a lakossági lefedettség érje el a 98 százalékot. A lefedettségnek a 800 megahertzes spektrumot használóknál 15 éven belül el kell érnie a 99,6 százalékot, a 2,6 gigahertzest vásárlóknál viszont ugyanerre a határidőre elegendő a 75 százalékos lefedettség elérése.

A hálózatépítésnél a vidéki területeket kell középpontba helyezni a digitális szakadék áthidalása érdekében – hangoztatta Éric Besson. 

LTE frekvencia gigahertz operátor
Kapcsolódó cikkek