Cégvilág

Miért tartják kekszesdobozban a mobiljukat a német menedzserek?

Az egyik nagy vegyipari cég munkatársai arra kéri a menedzsment, hogy fontosabb értekezletek előtt tegyék zárt fémdobozba mobiltelefonjaikat a kémkedés megelőzése érdekében.

A 13,3 milliárd eurós értékesítési bevétellel rendelkező esseni Evonik cég menedzsmentje egyszerű módszert választott az adatlopások megakadályozására. A vezetőség tagjai az összejövetelek előtt egy fémből készült kekszesdobozba teszik a mobiljaikat, amelyet azután lezárnak. Ez a házi készítésű Faraday kalitka megakadályozza az elektromágneses sugárzást és a dobozba rejtett mobilok ezen felül e-maileket vagy hívásokat sem fogadhatnak.

A Financial Times szerint a cég megerősítette, hogy ilyen dobozokat helyezett el a konferenciatermekben, hozzátéve, hogy a szakértők szerint még kikapcsolt állapotban is átvehetik a mobilok irányítását a hackerek. A vállalat a múlt évben 338 millió eurót fordított kutatás-fejlesztésre és tavaly 250 találmánnyal kapcsolatban nyújtott be szabadalmi kérelmet. A Wirtschaftswoche úgy tudja, hogy a cég elsősorban az elektromos autókban használt lítium- ion akkumulátorokkal kapcsolatos tudást igyekszik megvédeni. Az Evonik ezt az információt nem erősítette meg, azt viszont igen, hogy az ipari kémkedés ellen harcol a saját módszerrel. Andreas Blume, az Evonik információbiztonsági vezetője úgy fogalmazott: durva gazdasági háború indult Németország ellen, ami súlyosan fenyegeti a prosperitást.

A német hírszerzés szerint a high tech cégek jelentős száma miatt az ország fontos célponttá vált az orosz és kínai kémek számára.

Mint arról korábban beszámoltunk, német IT szakértők egy csapata még májusban hozta nyilvánosságra kutatásának adatait, mely szerint az Android operációs rendszerrel működő okostelefonok 99 százaléka viszonylag könnyen feltörhető egy ingyenes Wifi kapcsolat és egy szoftver segítségével. A biztonsági rést azóta betömték, de a helyzet komolyságát jól mutatja, hogy a Symantec a közelmúltban jelentette be, 860 millió dollárt költ a közeljövőben akvizíciókra azért, hogy megerősítse jelenlétét a mobil üzletágban.

Az Apple jelenleg mintegy 350 ezer, a Google több mint 200 ezer alkalmazást kínál szoftverüzletében, de az okostelefonokra és táblákra letöltött programok komoly biztonsági kockázatot jelentenek.

Evonik mobiltelefon ipari kémkedés adatlopás német mobil kémkedés
Kapcsolódó cikkek