Cégvilág

Nemsokára csak egy számot kell megjegyeznünk: 112

A jövő év végéig kell kiépülnie az uniós elveken alapuló egységes, ingyenesen hívható 112-es segélyhívó rendszernek, június 7-i ülésén erről döntött a kormány – jelentette be a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság vezetőivel közösen tartott tegnapi tájékoztatóján Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára.

A rendszer kiépítésére ötmilliárd forintot különítettek el, az Elektronikus kormányzat operatív program keretéből. Lapunk kérdésére az államtitkár kifejtette: a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséghez delegált beruházás részleteit majd egy a közeljövőben meghozandó kormányrendelet szabályozza. Ebben határoznak egyebek mellett a segélyhívó rendszer egységesítéséhez szükséges technológiáról is. Ezt követően írják ki a feladat kivitelezésére szóló pályázatot.

Az tagállamaiban egységes, 112-es segélyhívó rendszer kérdése 2006 óta van napirenden Magyarországon, abban az évben részlegesen el is indult a működése, de egységes informatikai háttér híján a hívások ma még áttételekkel, késleltetéssel jutnak el a megfelelő szervekhez. A mostani szisztémában hiányzik a hívó földrajzi helyzetének pontos meghatározása is.

Az új rendszerben két hívásfogadó központ létesül, Szombathelyen és Miskolcon. Itt a segítségkéréseket tűz- és rendvédelemben, egészségügyi kérdésekben jártas operátorok fogadják. A bejelentéseket digitális adatlapon rögzítik.

Az új megoldással költséghatékonyabb lehet a bevetésirányítás – emelte ki Hatala József országos rendőrfőkapitány. Elhangzott még, hogy a tervek szerint az eddigi segélyhívó számokat (104, 105, 107) csak fokozatosan vonják ki a rendszerből.

Tűzoltóság segélyhívás segélyhívó rendőrség mentők Európai Unió
Kapcsolódó cikkek