Cégvilág

RWE: Valós veszély, hogy áramszünetek lesznek az atomstop miatt

Jürgen Großmann, a német RWE konszern vezérigazgatója az atomstop kapcsán arra intette a politikusokat, hogy fontolják meg tetteik következményeit.

"A fogyasztók többet fizetnek majd az áramért és számtalan cég újra átgondolja, hogy megfelelő hely-e a számára Németország" – fogalmazott a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában az RWE feje. Jürgen Großmann úgy látja, hogy a német kormánynak az a döntése, mely szerint az ország 2022-re teljesen felszámolja az atomenergiától való függését, veszélyezteti Berlin gazdasági vezető szerepét.

A német kormány a fukusimai katasztrófa után zárta le az ország hét legrégebbi atomerőművét és a tervek szerint a következő tíz évben fokozatosan lekapcsolja a hálózatról az összes többi létesítményt is – az öregebbtől a fiatalabb felé haladva. A döntés előtt az ország áramfogyasztásának negyedét adta az atomenergia, az RWE pedig négy erőművet üzemeltet Németországban. A vállalat a kormány lépését követően pert indított a német állam ellen.

A szakértők vélemény eltér azzal kapcsolatban, hogy megoldható-e a teljes atomstop problémamentes bevezetése. Großmann viszont határozottan állítja, hogy áramszüneteket okozhat az átállás, mivel Németország villamos áram hálózata eleve túlterhelt. Emellett a cégvezető a leendő áremelkedések miatt olyan cégek leépülésére számít, mint a BASF vagy a ThyssenKrupp. Megfogalmazása szerint ezeknek a konszerneknek egész ágazatokból kell kiszállniuk, ami pedig Németország iparának visszafejlődéséhez vezethet.

Németország atomstop atomenergia Berlin RWE
Kapcsolódó cikkek