Cégvilág

A rezidensek után a szakorvosok és szakdolgozók is képzési támogatást kaphatnak

Uniós forrásból 12 milliárd forintot szán a kormány az egészségügyben dolgozó szakorvosok és szakdolgozók továbbképzésére és tovább foglalkoztatására – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

A pályázati feltételekről augusztus második felében egyeztetnek a szakmai szervezetekkel és a kamarákkal, a kiírás szeptemberben várható.

Az ösztöndíjnak várhatóan a rezidens ösztöndíjhoz hasonló feltételei lesznek, vagyis a pályázóknak vállalniuk kell majd, hogy nem fogadnak el hálapénzt, sem az egészségügyi beszállítóktól különféle juttatást. Elvárás lesz az is, hogy legalább annyi ideig kell dolgozniuk a hazai egészségügyben, mint amennyi ideig az ösztöndíjat kapták.

Az összeg felét a dolgozók továbbképzésére szánják, a másik felét az intézmények a szakképzésben lévők helyettesítésére és továbbfoglalkoztatásra fordíthatják. Szócska Miklós lapunknak azt is elmondta: várhatóan év végén juthatnak pénzhez a pályázók, s ugyan az uniós forrás két évig áll csak rendelkezésre, de bízik a gazdasági helyzet javulásában, s annak függvényében a hazai egészségügyi források gyarapodásában. A következő, egészségügyi jövedelem emelésről szóló bejelentését a továbbképzés átalakításához köti, aminek forrása az évi 20 milliárd forintra becsült népegészségügyi termékdíj, illetve a kórházi közbeszerzések rendszerének egyszerűsítéséből származó megtakarítás lesz – tette hozzá.

szakdolgozók szakorvosok Szócska Miklós
Kapcsolódó cikkek