Cégvilág

Csökkenő roamingdíjak - Mit ajánlanak a hazai szolgáltatók?

Mától tovább csökkennek a barangolási hívások díjai az Európai Unión belül. A négy éve bevezetett és két éve módosított uniós szabályozás szerint az egységes szabályozású eurótarifát választók legfeljebb 35 eurócentes (116,60 Ft) percdíjat fizetnek az indított és 11 eurócentet (36,60 Ft) a fogadott roaming-hívásokért.

A 2012. június végén hatályát vesztő roamingrendelet által előírt árcsökkentések sorozatában ez az utolsó lépés.  Egy éve az Európai Bizottság jelentést tett közzé, amelyben elismerte, hogy az addigi árcsökkentések átmenetileg mérsékelték ugyan a roamingdíjakat, a szabályozás azonban összességében nem oldotta meg a fő problémát, vagyis a verseny hiányát a barangolási szolgáltatások területén.

Annak érdekében, hogy az európai digitális menetrendben kitűzött cél, vagyis hogy a roaming- és belföldi távközlési díjak 2015-re megközelítőleg azonosak legyenek, újabb központi beavatkozás szükséges – hívta fel a figyelmet Neelie Kroes, a bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke. Brüsszel hamarosan előterjeszti az erre vonatkozó hosszú távú megoldást kínáló javaslatát.

Mától az adatátviteli roamingdíjak szolgáltatók között érvényes maximális nagykereskedelmi ára is csökken megabyte-onként 50 centre. A jelenleg érvényes rendelet az adatszolgáltatásokra nem ír elő kötelező kiskereskedelmi árküszöböt. A fogyasztókat és az utazó üzletembereket az védi meg a sokkoló számláktól, hogy a mobilroaming adatátvitelért havonta számlázható díjat 50 euróra korlátozták, hacsak az ügyfél máshogy nem rendelkezik.

Az uniós kötelezettségen felül újfajta roamingtarifákkal is készülnek az idei nyárra a hazai szolgáltatók. A Magyar Telekom júliustól átalánydíjas napi és heti adatroaming-tarifákat vezet be. A 690 forintos napidíjért 10, az 1990 forintos napidíjért 50 megabyte adatforgalom jár. A Vodafone egy 690 forintos roamingnapidíjat vezetett be a közelmúltban, amelyet 10 megabyte-os adatforgalomig 15 európai országban alkalmazhatnak az előfizetői. A Telenor speciális roaminghangcsomagja május közepétől él, az ügyfelek a legtöbb európai országból 49 forintos percdíjért telefonálhatnak haza, 299 forintos kapcsolási díj mellett.

Vodafone roaming T-Mobile percdíj szolgáltató Telenor
Kapcsolódó cikkek