Cégvilág

Elképesztő áramárak - Iparágakat fenyeget a német atomstop

Az atomerőművek lekapcsolása után is elegendő áramtermelő kapacitás marad Németországban, de a 2030-ig tartó átállás költségei elképesztőek lesznek, állítja egy svájci tanulmány.

Eszerint a gyorsított átállás miatt 2010 és 2023 között a villamos energia ára az ipari fogyasztók számára 41 százalékkal drágul. A német energia forradalom bevezettetett. A költségekről azonban még nincs túl sok szó, a szövetségi kormány legalábbis csendben van, írja a weltonline, amely némi prognózist ad a következő évtizedekre – írja a Világtudomány.hu.

A nukleáris energia gyorsított lekapcsolásának természetesen ára van: különösen a nagy energiaigényű cégek számára keményen drágul az áram. Ez a következtetése annak a tanulmánynak, amelyet a Prognos Institut, Basel készített. 2010 és 2023 között ezért a villamos energia ára az ipari fogyasztók számára 41 százalékkal drágul, így a pluszköltség elérheti a 335 milliárd eurót, állítja a tanulmány, amelyet a Bajor Gazdasági Egyesülés (VBW) megbízásából készítettek.

"Az ipari villamosenergia-árak várható növekedése egész iparágakat fenyeget," mondta Bertram Brossardt, a VBW vezérigazgatója a weltonline-nak adott nyilatkozatában. "Ezt nem áll módunkban elfogadni." Ha elfogadták volna a tavaly ősszel tervezett futamidő meghosszabbítást az atomerőműveknek, akkor a drágulás 2042-ig lényegesen alacsonyabb, 26,5 százalékos lett volna, mondja a tanulmány.

atomstop atomenergia német áramár
Kapcsolódó cikkek